Пеј пал одлучује

Извор: њњњ. 24сата. Рс

Изменама Закона о девизном пословању које је усвојила Влада Србије отклоњене су правне препреке да наши грађани продају своје услуге и робу преко сервиса за плаћање преко интернета „Пеј пал”. Међутим, та компанија тек треба да одлучи да ли ће ту услугу и омогућити у Србији.

ПЛАЋАЊЕ – Србија на „Пеј палу” уопште није регистрована у одељку „земља” који је неопходно попунити да би се приступило услугама које пружа овај сервис. Из те компаније поручују да ће ова година бити последња без „Пеј пала”, па је извесно да ће наши грађани од следеће године моћи да купују са разних сајтова попут „Ибеја” и „Амазона”, али је питање хоће ли домаћи привредници моћи да продају ајвар, књиге или софтвер на овај начин, будући да се „Пеј пал” досад није интересовао за ту могућност.

– „Пеј пал” се досад није изричито изјашњавао о томе да ће понудити трговцима могућност продаје преко свог сервиса. Кад закон ступи на снагу, Министарство спољне, унутрашње трговине и телекомуникација ће им послати допис у којем ће навести да више не постоје никакве препреке ни за продају ни за куповину на овај начин – каже за „24 сата” Слободан Марковић из Центра за развој интернета и стручњак за електронску трговину.

Иако је Законом о девизном пословању забрањено отварање банковних рачуна у иностранству, ова забрана се неће односити на рачуне код „Пеј пала” и сличних сервиса, што је у ствари био предуслов да би наши привредници могли да продају у иностранству.

– Трговци су жељно очекивали ову могућност како би могли своју робу да пласирају преко интернета, будући да услугу продаје преко интернета пружа само једна банка од 32 на тржишту – каже Марковић.

“Пеј пал” функционише тако што корисник код њих отвори налог, унесе податке о својој платној картици и даље приликом плаћања само користи податке о свом налогу, док податке са картице више никада не укуцава. Посредник у плаћању скида новац са картице корисника и прослеђује га продавцу и на тај начин се постиже већа сигурност и безбедност у пословању преко интернета.

Advertisements

Posted on November 20, 2012, in Платни промет. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: