Светска банка: суморна прогноза за Србију

Земље западног Балкана се ове године суочавају са новом рецесијом, при чему се највеће слабљење, од 2, 5 одсто, очекује у Србији.

Како је упозорила Светска банка опоравак у 2013. Години ће бити веома спор.

Нивои дуга су такође у појединим земљама превисоки, указала је координатор Светске банке за западни Балкан Џејн Армитиџ.

“Рекла бих да је дуг у Црној Гори, Србији и Албанији на веома опасном нивоу, нарочито у Албанији од 60 одсто бруто домаћег производа (БДП) , мада се убрзано повећава у Србији и Црној Гори”, рекла је она у интервјуу за агенцију Ројтерс.

Прогноза Светске банке за Србију, највећу економију у том региону, је најпесимистичнија јер та земља има тешкоће у стимулисању раста у време када настоји да скреше свој нарастајући буџетски дефицит.

“Дуготрајна неизвесност у еврозони значи да се суочавамо са поновном рецесијом”, рекла је Армитиџ и додала да банка у овом тренутку процењује “да је западни Балкан у рецесији”.
Албанија и бивше југословенске републике суочене су с падом извоза и пресушењем директних страних инвестиција услед дужничке кризе у зони евра која је главни извор трговине и инвестиција за регион Балкана.

Новчане дознаке градјана који раде у иностранству су такође у паду, док су оштра зима и дуготрајан летњи период суше погодили пољопривредни сектор и производњу електричне струје у региону, указала је Армитиџ.

Једино ће Косово вероватно наставити с растом захваљујући ниском нивоу интеграције са европским тржиштем, малом дугу и обилним инвестицијама у инфраструктуру, рекла је она.

“Идуће године ће доћи до веома успореног раста у том региону. Дефицити су свуда у порасту тако да те земље очекују заиста тешка времена”, упозорила је Армитиџ.

“Оне морају да наставе пут фискалне консолидације и да почну да снижавају нивое дуга, али је истовремено њихов раст веома низак и потребна су ивестирања у инфраструктуру”, указала је она.

Централна банка Србије је прошлог месеца саопштила да ће национални економски производ ове године вероватно опасти 1, 5 одсто.

Незапосленост у Србији је на веома високом нивоу од 25 одсто.

Социјалнистичка влада Србије је поставила циљ раста у идућој години од два одсто и такодје обећала да ће скресати буџетски дефицит са пројектованих 6, 2 одсто БДП у 2012, на 3, 6 одсто у 2013.

Србији је неопходно да смањи дефицит како би осигурала нови кредитни споразум са Медјународним монетарним фондом (ММФ) чија ће мисија стићи у Београд 13. Новембра.

Армитиџ је нагласила да Србија мора да постигне споразум са ММФ – ом пре него што Светска банка да зелено светло за зајам од 400 милиона долара за подршку буџету.

Босна и Херцеговина, пак, мора да спроведе дуго одлагане структурне реформе пре него што јој Светска банка пусти зајам од 200 милиона долара, указала је координаторка те банке за западни Балкан. (Ецономy. Рс, Танјуг 7. Новембар 2012.)

Advertisements

Posted on November 7, 2012, in Макроекономија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: