Првих 100 дана Владе: Спречили банкрот, ударили на криминал, следе монополи

После 100 дана рада Владе, грађани имају много већа очекивања од власти. Спречен је банкрот земље, повела се искрена и одговорна косовска политика, кренуло се крупнијим корацима ка ЕУ, задат је први снажан ударац корупцији. Министри сада делују као сложан тим који ће обезбедити бољи живот у Србији.

То је главна оцена премијера, вицепремијера и српских министара који су у петак подвукли прву црту јер је у суботу стотину дана рада кабинета Ивице Дачића.

На седници Владе, која је била у првом делу отворена за јавност, премијер је поднео језгровит извештај о стартном периоду рада.

– Оцену за рад ове владе не треба да дајемо ми сами него грађани. Показали смо за 100 дана да не постоји чаробни штапић који ће све да реши. Али је сигурно да има више јединства и да имамо систематску и сталну координацију. Све тачке су усвојене једногласно. Влада има капацитет да води земљу, доноси одлуке, спроводи их и стоји чврсто иза њих.

Дачић је прво подсетио да су основни циљеви на којима је формирана Влада – јачање економије, решавање косовског питања уз очување суверенитета и територијалног интегритета, европске интеграције, социјална одговорност и беспоштедна борба против корупције и криминала.

Економија
Виталне функције државе, које су биле угрожене, осигуране су за свега три месеца. Учврстили смо механизме за спровођење економске и социјалне политике. После много година, на време и у законским роковима усвојен је ребаланс буџета и предложен буџет за наредну годину – рекао је премијер.

Дачић најављује и да ће усвајање буџета у парламенту бити први испит за Владу:

– Уколико би било проблема са усвајањем буџета, то би значило и да владајућа коалиција не функционише. Без обзира на то што нико није до краја задовољан финансијском ситуацијом, у Влади нема било каквих размимоилажења и сумњи да ће буџет бити усвојен.

Премијер је рекао да су основни принципи економске политике – смањење буџетског дефицита, штедња државе кроз смањење сувишних трошкова и подстицање привредног развоја.

– Затекли смо празну касу и консолидовали државне финансије. Редовно се исплаћују плате, пензије и сва социјална давања, а обезбеђен је новац и за 13. Пензију за најугроженије.
Дачић је навео и да су први пут формирани Национални савет за привредни опоравак Србије, Национални савет за заштиту потрошача и Национални савет за унапређење конкуренције:

– Успоставили смо социјални дијалог са синдикатима и привредницима. Посебну пажњу смо посветили успостављању сарадње са међународним финансијским институцијама и водећим светским банкама. Договорена је сарадња на јачању инвестиција. Одржали смо стабилност цена животних намирница и спречили несташице. Добили смо 300 милиона евра међународне финансијске помоћи.

Европска унија
Премијер је поручио и да је Србија убрзала пут ка ЕУ и да су односи са Бриселом сада интензивнији, отворенији и искренији:
– Значајно смо унапредили односе са ЕУ. Европа је сада много присутнија у Србији, а ми смо присутнији у Европи.
Дачић је навео и да је Национални програм за прикључење ЕУ испуњен са 79 одсто.

– Од 33 поглавља Извештаја о напретку, 26 је оцењено позитивно, а још нисмо ни започели преговоре. Основали смо и Координационо тело за приступање, како бисмо успоставили потпуну државну структуру на путу ка ЕУ. Желимо у овом мандату да решимо сва крупна државна питања – да учлањење у ЕУ постане извесно и сигурно и да коначно решимо косовско питање. Та два велика државна питања не смемо да оставимо генерацијама које долазе.

Криминал
Председник Владе је подсетио и да је покренута снажна системска акција против криминала и корупције, баш на свим нивоима власти.

– Морамо да искоренимо то зло које потпуно разједа српско друштво и угрожава стабилност. У тој борби која нам тек предстоји, нико не може и не сме бити заштићен. Постоји апсолутно јединство свих државних структура да се та борба доведе до краја.

Пољопривреда
Премијер је навео и да је држава значајно ублажила последице суше, а да су субвенције у пољопривреди највеће у последњих 25 година. Похвалио је и појачане радове на великим пројектима инфраструктуре у држави:

– У условима кризе настављена је изградња капиталних пројеката на Коридору 10, обилазници око Београда, убрзано се гради мост Земун – Борча, напредује изградња на Коридору 11…
Дачић је навео и да је стабилизовано тржиште лекова, који су појефтинили:

– Обезбеђено је функционисање целокупног енергетског система, па се спремно дочекује зимска сезона. Отворили смо и модерну Рафинерију у Панчеву. Обезбедили смо бесплатне уџбенике за 205. 000 основаца.

На крају обраћања, премијер је закључио у свом стилу:

– Вратили смо земљу на прави колосек. Сигуран сам да ћемо и поводом хиљаду дана рада Владе моћи да се похвалимо резултатима. (Ецономy. Рс, Новости 3. Новембар 2012.)

Advertisements

Posted on November 3, 2012, in Макроекономија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: