УСАИД: привредници Србије већи песимисти него пре 12 месеци

Државни секретар у Министарству финансија и привреде Влајко Сенић изјавио је данас да налази УСАИД – ове Анкете 1000 предузећа за 2012. Годину показују да Влада Србије пред собом има обиман задатак да створи боље окружење за раст привреде и стварање нових радних места.

Резултати друге годишње Анкете 1000 предузећа у Србији, коју је спровео УСАИД, показују да се привреда суочава са сличним проблемима као и пре годину дана, међу којима су недостатак капитала, високи порези на зараде, инфлација и сложене административне процедуре и прописи.

Међутим, дошло је и до значајних побољшања. Око 26 одсто анкетираних предузећа наводи да се оптерећење закона и прописа смањило током последњих 12 месеци. Годину дана раније само 17 одсто привредника сматрало је да се то оптерећење смањило. Предузећа такође наводе да плаћају ниже казне у инспекцијском надзору и да проводе мање времена у раду са инспекторима него прошле године.

Па ипак, привредници су ове године већи песимисти. Тек 34 одсто предузећа обухваћених анкетом очекује да ће им се зарада повећати током наредних 12 месеци, док је прошле године тај број био 51 одсто.

Док је 2011. Године 31 одсто привредника сматрало да ће запослити нове раднике, сада то мисли тек 19 одсто.

У којој мери је окружење неповољно за запошљавање показује и податак да је 82 одсто предузећа прошле године морало да отпусти раднике, углавном због ограниченог трајања уговора на одређено време и износа пореза и доприноса на зараде. Око 55 одсто анкетираних привредника сматра да у последњих годину дана нису могли да задрже постојеће раднике или запосле нове због тога што је Законом о раду ограничено трајање уговора на одређено време.

Анкетом су откривени и многи други проблеми који утичу на конкурентност. На пример, 47 одсто анкетираних привредника наводи да им корупција утиче на пословање, док само 17 одсто сматра да на њих корупција нема никакав утицај.

Значајно је и то што 63 одсто предузећа мисли да је неадекватан или лош приступ изворима финансирања негативно утицао на њихово пословање током протекле године.

Анкета УСАИД – а представља студију конкурентности највећег обима у Србији. Пошто се спроводи сваке године, у оквиру ње се прикупљају годишњи упоредиви подаци о пословној клими у Србији.

Сенић је рекао да ће Влада годишњу анкету искористити за мерење напретка реформи и додао да Влада већ ради на решавању више проблема који су откривени у студији.

„Влада Србије је крајем септембра укинула 138 парафискалних намета препознатих у студији коју је спровео УСАИД – ов Пројекат за боље услове пословања. Из тога се види да се оптерећење које трпи привреда може ефикасно смањити, као и да је Влада опредељена да помогне српској привреди да унапреди конкурентност“, рекао је Сенић.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби изјавио је да анкета, коју је финансирала Америчка агенција за међународни развој, показује како САД и Србија могу да сарађују на јачању привреде Србије, нарочито када је реч о олакшавању регулаторног оптерећења малих и средњих предузећа.

„Да би задржале – а надамо се и повећале – своје учешће на тржишту, фирме из Србије морају да постану конкурентније“, рекао је амбасадор Кирби. „Да би то могле да постигну мора им се омогућити да послују у конкурентном пословном окружењу са мање бирократије, а потребна су им и већа предвидљивост и транспарентност“, додао је он. (Ецономy. Рс, 1. Новембар 2012.)

Advertisements

Posted on November 3, 2012, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: