Катастрофалне статистике живота у Србији

Процене говоре да данас“на црно” у Србији ради између 300. 000 и милион грађана, да више од 60. 000 запослених за свој рад месецима не добија плату, а пробни рад се злоупотребљава и користи као средство бесплатног рада.

Организације окупљене у Акцију за достојанствен рад указале су, поводом 7. Октобра – Дана достојанственог рада, на висок степен кршења права у области рада у Србији, саопштила је Фондација Центар за демократију.

Радни спор у коме радник може остваривати своје право у просеку траје четири године и носи трошкове од неколико хиљада евра.

Трудницама се не продужавају уговори или им се постојећи отказују, сматра се прихватљивим да се жена приликом интервјуа за посао пита да ли планира породицу и у складу са њеним одговором (не) запосли, а такође је раширена и пракса потписивања бланко отказа, упозорава се у саопштењу.

Према подацима Управе за безбедност и здравље на раду, у просеку у Србији годишње смртно страда око 40 запослених, више од 1. 000 доживи тешку, а више од 20. 000 лакшу повреду на раду.

Према процени Привредне коморе Србије, у августу је стопа незапослености износила 28, 3 одсто, што је највећа стопа незапослености у Србији икад забележена, што снижава ионако низак степен поштовања права запослених.

Интерес целокупног друштва је да се побројане лоше праксе у потпуности искорене, наведено је у саопштењу. (Ецономy. Рс, Телеграф. Рс 17. Октобар 2012.)

Advertisements

Posted on October 21, 2012, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: