ЕУ прави банкарску унију

Лидери Европске уније су на самиту у Бриселу, првом од три која су планирана до краја године, учинили велики корак ка оснивању јединственог банкарског супервизора за 17 чланица зоне евра, који ће почети са радом следеће године. 

Тиме је отворен пут за формирање сталног новчаног фонда еврозоне, из којег би се користила средства за спасавање посрнулих чланица и њихових ослабљених банака.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј рекао је да је 27 чланица ЕУ постигло договор о усвајању законског оквира до краја ове године којим би Европска централна банка (ЕЦБ) добила надлежност за надгледање банкарског сектора.

– Сада када је договорен јединствени механизам надгледања, он вероватно може да ступи на снагу 2013 – истакао је Ван Ромпеј.

Такође, француски председник Франсоа Оланд поздравио је ту одлуку и рекао да ће стварање банкарске уније убрзати економске интеграције унутар ЕУ. Он, али и остали представници земаља ЕУ изјавили су да ће свих 6. 000 банака у региону заједничке валуте постепено, до 2014, доспети под надзор ЕЦБ, почев од банака које су добиле државну помоћ.

Другог дана самита лидери земаља еврозоне бавили су се спољном политиком, посебно кризом у Грчкој. Сви они поздравили су одлучност те земље и напоре да строгим мерама штедње испуни обавезе према заједници, али је Меркелова поручила да Атина тај пут мора да настави уколико жели да остане у еврозони.

Такође, на самиту је исказана забринутост због ратног стања у Сирији, а Дамаск је оштро осуђен због отварања артиљеријске ватре на територију Турске. Зато су лидери ЕУ позвали све стране које учествују у том сукобу да окончају све облике насиља и предузму посебне мере за заштиту рањивих група. (Ецономy. Рс, 20. Октобар 2012.)

Advertisements

Posted on October 21, 2012, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: