На стабилност курса утицале мере Извршног одбора

Извор: НБС | 15. 10. 2012.

На јачање динара према евру утицале су мере које је једногласно донео Извршни одбор Народне банке Србије као колективни орган одлучивања и не постоје никаква различита виђења или тумачења између гувернера и његовог руководећег и стручног тима, како то покушавају да сугеришу неки медији.

Рестриктивна монетарна политика, повећана понуда девиза на тржишту због одобравања девизно индексираних субвенционисаних кредита, мере које се односе на обавезну резерву банака, праћење новчаних токова и дозирање ликвидности – допринели су стабилизацији девизног курса и јачању динара, при чему је Народна банка последњи пут на девизном тржишту интервенисала почетком августа. Народна банка истиче да су погрешне информације неких медија о повећању обавезне резерве. Обавезна резерва није повећана, већ је измењена њена структура у смеру повећања динарског дела девизне обавезне резерве, што је, између осталог, повукло одређену динарску ликивидност која је могла бити усмерена ка девизном тржишту.

Народна банка истиче да су апсурдне медијске инсинуације о „могућим дојавама из Народне банке Србије учесницима на тржишту о томе у ком смеру ће ићи курс и интервенције“ и подсећа да је темељнију анализу новчаних токова на девизном тржишту најавила управо гувернер Јоргованка Табаковић. Циљ није „истрага“ и јавно прозивање банака, већ да се на основу таквог сагледавања Извршном одбору помогне да доноси мере монетарне политике и одлуке о интервенцијама на девизном тржишту и њиховом обиму на начин који доприноси стабилности девизног курса и рационалном трошењу девизних резерви.

Банке јесу профитне организације, које ће, логично, тежити томе да девизе купе јефтиније, а продају скупље, али је дужност Народне банке да својим мерама и прецизним дозирањем динарске и девизне ликвидности онемогући дугорочније стварање вишка ликвидности који би омогућио шпекулативне игре на девизном тржишту. Народна банка управо то и чини – одлуком о референтној каматној стопи, изменом структуре обавезне резерве и другим расположивим мерама монетарног регулисања.

Advertisements

Posted on October 17, 2012, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: