Референтна каматна стопа повећана на 10,75%

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да повећа референтну каматну стопу са 10, 50% на 10, 75%.

Степен рестриктивности монетарне политике у наредном периоду зависиће од успешности обуздавања инфлаторних очекивања, утицаја екстерних фактора и ефеката фискалне консолидације, истакао је Извршни одбор.

Међугодишња инфлација се у августу кретала изнад горње границе дозвољеног одступања од циља и износила је 7, 9%. По оцени Извршног одбора, кључни фактори раста инфлације су високи трошковни притисци у производњи хране као последица лоше пољопривредне године, очекиван раст регулисаних цена и једнократни ефекти повећања ПДВ – а и акциза.

Имајући у виду да је раст цена хране и регулисаних цена виши од очекиваног, као и да су инфлациона очекивања повећана, Извршни одбор је одлучио да референтну каматну стопу повећа како би спречио да се ефекти раста тих цена прелију на остале цене.

Извршни одбор оцењује да је утицај поменутих фактора на инфлацију једнократан и привремен, као и да ће у наредном периоду ниска агрегатна тражња деловати изразито дезинфлаторно. Позитивни ефекти се очекују и од фискалне стабилизације на страни расхода, што ће утицати на смањење инфлаторних притисака и притисака на девизни курс. Према пројекцији Народне банке Србије, инфлација ће свој максимум достићи у првој половини 2013. Године, а након тога ће уследити њен повратак у циљани распон од 4 ± 1, 5 одсто.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће се донети одлука о референтној каматној стопи одржаће се 8. Новембра. (Ецономy. Рс, 9. Октобар 2012.)

Advertisements

Posted on October 9, 2012, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: