Костић: Србија мора да повећа улагања у пољопривреду јер храна ће бити све скупља

Аутор/извор: СЕЕбиз / Танјуг
Датум објаве: 04. 10. 2012. – 22: 53: 00

БЕОГРАД – Србија мора да промени аграрну политику и да повећа издвајања у аграрни буџет, јер је пољопривреда извозна шанса наше земље и храна ће бити све скупља, оцењено је вечерас на Клубу лобиста Србије у расправи о аграрној политици.
– Оно што је 60 – тих и 70 – тих година прошлог века за свет била нафта, то је данас храна и она ће бити све скупља, поготово уз већ најављену тенденцију већих сушних периода у свету, упозорио је председник МК групе Миодраг Костић.

Због тога Србија мора да промени аграрну политику, нагласио је Костић и навео да је њему, као пољопривреднику, потребно да неко очисти канале за наводњавање у Војводини и да укрупни пољопривредно земљиште, а обртни капитал ће сам да обезбеди на око 14. 000 хектара.

– На наводњаваном земљишту МК група ове године је имала у просеку 13 хектара кукуруза по хектару и 9, 5 тона шећерне репе, а тамо где није било род је био безначајан, казао је Костић.

Колика је, рецимо, снага месне индустрије Србије, Костић је навео да она не може годишње да снабде ни два већа града у Кини, која годишње троше око 14 милиона тона меса и месних прерађивања.

– У Украјини МК група обрађује 55.000 хектара, а у Србији око 25.000 хектара, навео је Костић додао да тајкуни у Србији поседују заједно око 40.000 хектара, што је мање од један одсто и због тога не разуме хајку у медијима против тајкуна.

Са становишта привреде, нето приход УС Стеела у Смедереву, био је свега око 80 милиона евра, јер је извоз износио око 800 милиона, али је увоз сировина и репроматеријала износио 720 милиона евра, док је нето приход пољопривреде био далеко већи, навео је Костић.

Advertisements

Posted on October 5, 2012, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: