Српска храна најскупља у региону

Извор: Новости

Београд – Иако нас стално уверавају да је храна у Србији најјефтинија у региону, ценовници све то демантују.

Тако, на пример, уље плаћамо највише на Балкану.

Тренутно се литар на рафовима српских радњи нуди за 170 до 200 динара, у Босни и Херцеговини је 165, а у Хрватској и Црној Гори 150 динара.

Шећаране су коначно попустиле и одлучиле да снизе своје произвођачке цене на 79 динара. Тако да килограм слатког кристала у радњама не би требало да буде „тежи“ од 95 динара.

Под притиском „вештачке конкуренције“ коју је држава одлуком о привременом укидању царина на увоз уља и шећера увела у Србију, произвођачи шећера су направили нову рачуницу.

Како најављују из “Сунака“, спремни су да тржишту понуде и шећер по нижој цени од оне коју је одредила држава. После њихове одлуке да снизе своје велепродајне цене, Влада Србије је одустала од бесцаринског увоза ове намирнице.

У циљу стабилизације тржишта Влада је у четвртак овластила Републичку дирекцију за робне резерве да интервентно прода додатних три милиона литара рафинисаног сунцокретовог уља.

Цена уља ће у малопродаји износити 142, 56 динара по литру и биће видно обележено као „уље из робних резерви“.

А уљари сматрају да смо несташице у ствари измислили. Наиме, тврде да је несташица уља психолошки изазвана причом о суши и штетама које је она нанела.

Следи поређење:

Десет комада јаја у Мађарској је 120, у Босни и Црној Гори је између 155 и 159, а у Хрватској 176 динара. Грађани Србије за исто паковање одвајају од 150 до 200 динара.

Пилетина код нас просечно кошта 350 динара, али је у Босни и Црној Гори јефтинија за десетак динара. Најскупље пиле плаћају Хрвати, где се за килограм тражи око 670 динара.

Поређење цена кромпира, међутим, показало је потпуно поражавајуће податке. Српски кромпир је најскупљи – за килограм се тражи од 50 до 80 динара. У суседној Црној Гори је само 35, а у Хрватској око 40 динара, док је у Босни 59 динара.

Пилетина код нас просечно кошта 350 динара, али је у Босни и Црној Гори јефтинија за десетак динара. Најскупље пиле плаћају Хрвати, где се за килограм тражи око 670 динара. Поређење цена кромпира, међутим, показало је потпуно поражавајуће податке. Српски кромпир је најскупљи – за килограм се тражи од 50 до 80 динара. У суседној Црној Гори је само 35, а у Хрватској око 40 динара, док је у Босни 59 динара.

“Посебно је проблематично то што су цене многих наших производа, као што је рецимо „Имлеково“ пастеризовано млеко, веће у градовима Србије него у Македонији, или Босни”, каже за Новости Петар Богосављевић, из Удружења потрошача Београда.

“Светска криза јесте утицала на раст цена хране, сада је и повећан порез на додату вредност, али добар део трговаца, у недостатку конкуренције, злупотребљава рецесију”.

Проблем код нас представљају и разлике у ценама истих производа, које „иду“ и до 20 одсто. Све нас ово враћа ка старој причи о монополистима међу прозвођачима и међу трговцима.

Управо због њихове слободе на тржишту, цене су само дограђују и јачају. С друге стране, држава нема начина да их натера да на своје рафове ставе производе и робних резерви. Тако ни недавна интервенција уљем из државних залиха није дала никакве разултате.

“Да би потрошачи били нормално снабдевени, неопходна је пре свега слободна трговина, слободан улазак робе на српско тржиште и слободно формирање цена”, каже за „Новости“ економиста Александар Стевановић.

“Све остало је контрапродуктивно и уништава економију једне земље. Држава не може ништа да поправи, може само да поквари, а пример је ситуација са уљем и шећером. Тек отварањем увоза, стање ће се нормализовати. Цене шећера и уља свуда у свету се формирају слободно и свако ко хоће може своје уље да извози или увози. А, ако неко нема пара за уље и шећер, а таквих је пет до 10 одсто, одобри им се социјална помоћ”.

Advertisements

Posted on October 5, 2012, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: