QM: Повећање фискалног дефицита и смањење кредитног рејтинга лоша порука инвеститорима

Економија 10: 10 / 25. 9. 2012

У најновијем броју “Кварталног монитора” истиче се да је привредна активност у земљи благо повећана, спољни дефицит је знатно смањен, али на другој страни запосленост и даље опада, док се инфлација убрзава.

Због низа неповољних фактора (суша, смањење кредитног рејтинга Србије, стагнација у ЕУ) очекује се да ће опоравак привреде у другој половини 2012. Бити привремено заустављен, па ће на нивоу целе године БДП опасти за најмање 1%. Постојано убрзање инфлације и широка дисперзија производа чије цене расту указује на то да су системски фактори (фискална експанзија, раст курса) доминантни покретачи инфлације, мада је утицај специфичних фактора (раст цена хране и енергената) и даље значајан.

Предлог ребаланса буџета, којим се повећава дефицит, упркос знатном повећању пореза, последица је постизборне експанзије, која је у Србији уобичајена током претходних 10 – ак година. Смањење кредитног рејтинга Србије смањиће прилив страног капитала најмање током неколико наредних квартала, а то ће негативно утицати на опоравак привреде. Повећање фискалног дефицита такође представља лошу поруку за инвеститоре, а и отежава постизање новог аранжмана са ММФ.

Оцењује се да је повећање пореза било неопходно јер је системски фискални дефицит у Србији врло висок (преко 4% БДП) , па је његово смањење искључиво преко смањења расхода мало вероватно, па би ризик од дужничке кризе био врло висок. Висок износ средстава потребних за финансирање фискалног дефицита и отплату главнице доспелих дугова у условима ниског кредитног рејтинга земље, недовољно кредибилног програма фискалне консолидације, одсуства аранжмана са ММФ, неизвесним напретком ка ЕУ, озбиљно отвара проблем обезбеђења средства за њихово финансирање, као и раст трошкова финансирања. Износ неопходних средстава је толики да је мало вероватно да се она могу обезбедити билатералним споразумима Србије са другим државама, без значајнијег учешћа комерцијалних финансијера, поручује Милојко Арсић у уводнику најновијег броја “Кварталног монитора”.

Advertisements

Posted on September 26, 2012, in Макроекономија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: