Потенцијални руски партнер за “Железару” 26. Септембра обилази погоне у Смедереву и Шапцу


25. 09. 2012. | Вечерње новости

Због заустављања производње у “Железари Смедерево”, привреда Србије, али и град, трпе огромне губитке. Сви чекају стратешког партнера из Русије чија ће делегација, према сазањима “Новости”, у среду обићи погоне смедеревске челичане.

Сваки трећи радник у Смедереву ради у “Железари” и прима 60% зараде. То значи да су финансијске последице гашења високих пећи изражене кроз милионски минус и то без прецизног рока до када ће он притискати град. Нико не може прецизно да израчуна колико заустављање производње кошта грађане и град. У градској управи кажу да се последице још не мере минусом у градској каси.

– До овог трентука заустављање производње у “Железари” није се негативно одразило на пуњење буџета, а приходи од пореза на зараде су на нивоу прошлогодишњих – каже Бојан Милутинов, овлашћено лице за слободан приступ информацијама од јавног значаја.

Осим радника, највише су погођени трговци и услужне делатности.

– Трговине, занатске и услужне делатности веома трпе због оваквог стања, јер бележе најмање 20% мање посла и зараде. Оно што брине јесте податак да је за девет месеци ове године, према званичним подацима Градске управе, и даље број затворених радњи већи од броја отворених – каже Бранислав Данковић, председник Општег удружења предузетника Смедерева.

У Саопштењу о заустављању производње, менаџмент фабрике изнео је очекивања да ће она бити успостављена најкасније крајем септембра, како би се обезбедило снабдевање купаца и извоз. То се, међутим, није догодило.

У фабрици је од 5. 500 тек нешто више од 1. 000 радника обезбеђења и одржавања. До кад ће такво стање трајати, радници не знају, а ни синдикати немају званичне информације.

– Немамо нових информација, осим онога што прочитамо у штампи. Радници су забринути, све очи су упрте у Владу. Синдикати су у Влади договорили састанке једном месечно, како би нас информисали о активности на проналажењу стратешког партнера – каже Милета Гујаничић, председник Независог синдиката металаца “Независност”.

Велике последице трпи и држава која је саопштила да ће због “Железаре” бити додатно погоршан спољнотрговински биланс, па ће дефицит платног биланса достићи рекордних 10% бруто домаћег производа.

Држава не саопштава са којом руском компанијом преговара о стратешком партнерству.”Новости” сазнају да су представници потенцијалних купаца из Русије, које помињу државни фунционери, у Србији, и да ће ових дана обићи погоне Железаре у Шапцу и Смедереву.

Advertisements

Posted on September 26, 2012, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: