Блокирано 60.000 фирми у Србији

Извор: Танјуг, Новости

Београд – Око 60. 000 фирми и радњи у Србији има блокиране рачуне због 147, 4 милијарде динара дуга и то без обрачунате камате, што чини петину регистрованих привредника.

Ову лошу слику употпуњава и податак о проблематичним кредитима приватног и јавног сектора који су достигли 224, 5 милијарди динара, пишу “Новости”.

Такође, пише даље лист, 2. 754 предузећа тренутно је у стечају, док се бољој судбини нада 54. 648 радника из 172 предузећа у реструктурирању.

“Новости” преносе и да се радње и фирме и даље више гасе него што се нове оснивају па је тако тренутно званично регистровано 103. 472 предузећа и 218. 614 предузетничких радњи.

Од почетка године, према подацима Агенције за привредне регистре, основана су 5. 804 нова предузећа, док су регистрована још 19. 783 предузетника.

Ове године се, у поредјењу са прошлом, више људи одважило да оснује нову фирму, док је елан предузетника, у односу на лане, опао.

Лист пише да се и даље се више регистрованих привредника брише из евиденције него што се оснива нових па је за првих осам месеци ове године из Регистра обрисано 6. 340 привредних друштава и 21. 863 предузетника.

“На смањење броја обрисаних привредних друштава у овој години највише је утицало то што су судови престали да шаљу АПР – у правоснажне судске одлуке о спроведеном аутоматском стечају у привредним друштвима, јер је јула ове године Уставни суд прогласио неуставним одредбе закона о стечају које се односе на аутоматски стечај”, објашњава за “Новости” Габријела Петковић Јовановић, из Агенције за привредне регистре.

“Тако да се над предузећима чији су рачуни у блокади у дужем периоду више не спроводе поступци аутоматског стечаја”, додала је она.

Од почетка примене Закона о стечају, средином 2010. Године, по овом основу АПР је по службеној дужности обрисало укупно 16. 596 предузећа.

“У току ове године је из судова пристигао знатно мањи број правоснажних судских решења о извршеном аутоматском стечају, свега 599 решења, на основу којих је АПР извршио брисање привредних друштава, и то пре свега у првом тромесечју године, док је у последњих пет месеци било свега неколико привредних друштава, обрисаних по овом основу”, казала је Петковић Јовановић.

Када је реч о предузетницима, у овој години највише је новооснованих ресторана и покретних угоститељских објеката, чак 1. 397. Следе кафићи, 1. 337, па трговина на мало у неспецијализованим продавницама, претежно храном, пићима и дуваном (866) , а следе таксисти (822) и фризерски и козметички салони (749).

Advertisements

Posted on September 25, 2012, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: