Оштрија контрола непријављених

Извор: сајт Владе РС

Београд, 18. септембар 2012. године – Министар за регионални развој и локалну самоуправу у Влади Републике Србије Верица Калановић изјавила је данас да сива економија у Србији чини око 40 одсто укупне економије и најавила оштрију контролу непријављених радњи и радника.

Калановић је на округлом столу на тему „Сива економија – социјално-економски проблем Србије” истакла да сива економија разара економски систем земље и утиче на стандард становништва и смањење прихода у државном буџету.

Она је објаснила да је сива економија нелојална конкуренција онима који послују по закону јер може да понуди ниже цене због тога што се не плаћају порези и друге таксе.

Истовремено, како је додала, она представља и велики социјални проблем јер запослени немају здравствено и пензионо осигурање.

Највећи део сиве економије чине непријављене радње и непријављени радници, навела је Калановић, уз напомену да се процењује да у сивој зони ради између 500.000 и милион радника.

Према њеним речима, у суседним земљама, као што је на пример Словенија, сива економија чини 20 до 24 одсто економије, док је у Србији то око 40 одсто.

Калановић је истакла да ће укидање такси које је Влада предвидела највише олакшати пословање малим предузећима и предузетницима, а управо у том сектору је највише развијена сива економија.

Она је најавила да ће Влада олакшати пословање привреди, али и увести јачу контролу у тој области и пооштрити казне.

У наредним месецима у области сиве економије ићи ће се на подршку привреди, али и реформу инспекцијских служби, измене и допуне закона, уређење процедура, дефинисаће се улоге инспектора и пооштрити казне, нагласила је Калановић.

Помоћник министра рада, запошљавања и социјалне политике Радмила Букумирић- Катић навела је да на црно највише раде млађи и старији људи, примаоци социјалне помоћи и корисници новчане накнаде за незапослене и додала да би тај проблем могао да буде ублажен увођењем флексибилнијих форми рада.

Економски саветник делегације Европске уније у Србији Френк Јанмат оценио је да је важно да се удео сиве економије у Србији смањи и због уласка у ЕУ.

Он је рекао да једна мера није довољна и да је потребан сет мера и додао да је разлог високе сиве економије у Србији високи порез и доприноси на плате запослених, што утиче на то да послодавци не пријављују запослене.

За смањење сиве економије потребно је и поједностављење и
појефтињење административних процедура, као и оштрије кажњавање, додао је Јанмат.

Advertisements

Posted on September 21, 2012, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: