Ачевић: Партнер за “Железару” половином следеће године

17. 09. 2012. | Танјуг

Милан Бачевић, министар природних ресурса, рударства и просторног планирања изјавио је да очекује да ће у првој половини следеће године бити пронађен стратешки партнер за “Железару Смедерево”, како би та фабрика оживела и почела са производњом.

– Велики сам оптимиста да ћемо тај посао завршити врло брзо, чак сам спреман да кажем да ћемо то бити у првој половини наредне године – рекао је министар Бачевић.

Бачевић је подсетио да је за “Железару” заинтересована једна руска компанија, чије име није желео да открије, али је додао да постоје и други потенцијални партнери са којима се разговара и сви су са Истока.

Ти потенцијални партнери су углавном Руси и Украјинци, јер имају исту технологију која је уграђена и у смедеревску железару, прецизирао је Бачевић.

– Није се та прича свела само на једну компанију. Има више интересената, а ми наравно, тражимо најбоље решење – додао је он.

Пошто је у “Железару” уграђена руска технологија, Руси су препознали да би користећи ту технологију, чак и у овим условима кризе, могли да остварују између 10 и 15 процената већу производњу челика него што су то радили њихови преходници на истој технологији, истакао је Бачевић.

“Железара” сада за Србију представља “камен око врата” јер ради на технолошком минимуму, а влада га сваког месеца финансира “озбиљним” новцем, напоменуо је министар и нагласио да је држава због тога принуђена да што пре пронађе стратешког партнера који ће препознати свој интерес у производњи у “Железари”.

Циљ је да “оживимо” “Железару”, да упослимо неколико хиљада људи и помогнемо у пласману челика, који рецимо може да служи за производњу шасија у аутомобилској индустрији у Крагујевцу или у наменској индустрији у Србији, казао је Бачевић, подсетивши да је америчка компанија “Ју ес стил” неколико година остваривала веома високе профите од производње у овој компанији.

Advertisements

Posted on September 17, 2012, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: