У Србији скупља техника због повећања ПДВ – а

Аутор/извор: СЕЕбиз / РТС

БЕОГРАД – Рачунари и пратећа опрема, бела техника и кућни апарати поскупеће од 1. Октобра, због раста ПДВ – а за два одсто. Раст ПДВ – а највише ће погодити грађане.
Од 1. Октобра, због раста ПДВ – а за два одсто поскупеће рачунари и пратећа опрема, бела техника и кућни апарати. Колико ће цене бити више зависи од односа евра и долара, јер се већина робе производи у Кини, која цене рачуна у доларима, затим од курса динара и од тржишне конкуренције.

Ни са повећањем ПДВ – а на 20 одсто нећемо имати једну од највиших стопа у Европи. У Пољској на пример ПДВ износи 23 одсто, у Хрватској 25, а у Мађарској 27 одсто. Произвођачи су спремни да ублаже могући раст цена.

Менаџер компаније “Леново” Ђорђе Стојановић не очекује да ће се цене рачунара, уколико буде повећања ПДВ – а за два посто, драстично променити, јер ће, како каже тај трошак највероватније пасти на терет произвођача и дистрибутера у Србији.

Раст ПДВ – а највише ће погодити грађане. Колико ПДВ може подићи цене робе зависи и од трговаца, који могу да своје губитке превале на потрошаче користећи монополистички положај.

Молош Миленковић из “Репромаркета” каже да ће у суштини у будућем периоду грађани ће плаћати скупље два одсто.

“Ми као велепродаја, увозници имамо тај проблем што авансно плаћамо за цео контингент робе коју увеземо ПДВ, тако да је једина разлика код нас што ћемо више новца морати да издвојимо у старту”, каже Миленковић.

Мада треба покрити нове више цене набавке, раст цена донео би више штете него користи трговцима, јер је продаја рачунара и опреме, технике и кућних апарата већ знатно опала, сматрају надлежни.

Министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић не очекује повећање цена беле технике.”Сигурно да ће га бити, али не очекујем неко значајно повећање због повећања стопе ПДВ – а”, каже Љајић.

Сва техничка роба и рачунари од октобра биће скупљи, те планирану куповину треба обавити до тада. Трговци кажу да ће многе радње продавати робу по старим ценама и у октобру, док им произвођачи не доставе нове ценовнике.

Advertisements

Posted on September 16, 2012, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: