Барозо разоткрива план НСП-a: Од ЕУ ћемо направити федерацију националних држава, а не супердржаву

Friday, 14 September 2012

Треба нам еволуција ЕУ у федерацију држава. То је неопходно и због борбе континента против економске кризе. Другим речима, треба нам нека врста „Сједињених европских држава – рекао је у Стразбуру председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Барозо је при том подвукао да циљ није стварање супердржаве, него демократске федерације националних држава која би била у стању да се суочи с проблемима путем заједничког суверенитета.

Стварање овакве федерације, како је рекао, на крају ће изискивати и нови устав, рекао је Барозо.

Европа је у дубокој политичкој, економској и друштвеној кризи, упозорио је Барозо и нагласио да баш зато мора постати федерација.

Он се у говору пред европским посланицима заложио за јачање федералне компоненте ЕУ и најавио је измене Лисабонског споразума.

„Садашња ЕУ мора да еволуира. Потребно је да се креће ка федерацији држава чланица“, поручио је Барозо у обраћању Европском парламенту, а пренела агенција АФП.

Председник Европске комисије је упозорио да ниједна европска држава, ма како велика била, не може сама да се такмичи са силама као што су Сједињене Државе и Кина, и да зато морају остати заједно.

„Кад је брод у олуји, од посаде се тражи апсолутна лојалност“, рекао је Барозо, чији је 45-минутни говор често био прекидан аплаузима.

Председник се заложио за довршење економске и монетарне уније као први корак ка банкарској унији, као и за даље кораке ка трансформацији ЕУ у европску федерацију.

Своје иницијативе назвао је „квантним скоком – главним кораком према стварању банкарске уније“. Према истом плану, Европска Централна Банка добила би далеко већу моћ над око 6.000 банака унутар еврозоне.

„Неке кораке можемо предузети и у оквиру постојећег споразума, али посао не можемо завршити без новог споразума”, упозорио је Барозо и најавио да ће Комисија пре следећих европских избора, заказаних за 2014. годину, предложити нацрт новог споразума уместо Лисабонског.

Он је упозорио на растућу опасност од национализма и популизма који се, како је рекао, хране текућом економском и политичком кризом.

Барозо је рекао да треба оснажити европске дипломатске и одбрамбрене капацитете да би ЕУ постала озбиљан играч на глобалној политичкој сцени.

http://fakti.org/globotpor/barozo-od-eu-cemo-napraviti-federaciju-nacionalnih-drzava-a-ne-superdrzavu

Advertisements

Posted on September 14, 2012, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: