Свет је на ивици катастрофе због цена хране

Француски председник Франсоа Оланд поново је изашао с предлогом да се оформе резерве хране како цена више не би зависила од стања на тржишту. Хоће ли најразвијеније земље успети да се договоре?

– Разговарам са шефовима држава и влада да се заштитимо од снажних осцилација на тржиштима у облику резерви хране, казао је у обраћању пољопривредницима у Ренеу француски председник.

– Предлажем да се примењују мере управљања тржиштем и кризом на начин да се формирају стратешке залихе хране, истакнуо је Оланд, а преноси Реутерс.

Велика суша
Француски председник излази с овом идејом након што се свет већ по трећи пут налази на рубу панике због поскупљења хране. Скок цена генерисан је великом сушом у Америци и у кључној регији Црног мора.

Француска је о залихама хране говорила још прошле године када је председавала групом Г20, но испало је да ће се то односити само на оне земље којима би залихе могле највише затребати.

Оланд предлаже оснивање залиха само дан пре објаве америчког извештаја о роду, а због којег би се званичници Г20 поново могли наћи на хитном састанку. (Ецономy. Рс, 14. Септембар 2012.)

Advertisements

Posted on September 14, 2012, in Глобално. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: