Смедерево: У плану изградња вишенаменског пословног комплекса код Спортског центра

10. 09. 2012. | Е – капија

Смедерево би ускоро могло да добије нови стамбено – пословни објекат, на локацији испод Спортског центра, до улица Ђуре Даничића и Војводе Степе.

Идејно решење овог пројекта представљено је градској управи у четвртак а како су рекли у овој установи, идеја је да се простор око Спортског центра заокружи стамбено – пословном целином односно хотелским капацитетима, комерцијалним садржајима и стамбеним објектом.

– Прича о изградњи оваквог комплекса стара је 3, 4 године. Реч је о покушају да се на једном бескорисном простору направе практични садржаји од којих би град имао користи. Да би се неко заинтересовао за тако нешто и нашао инвеститор било је потребно направити конкретан корак па је урађено идејно решење – каже Владислав Динић, директор смедеревског предузећа “Виг”.

Ово предузеће било је један од иницијатора израде идејног решења, јер је, како каже наш саговорник, заједно са неколико компанија заинтересовано да учествује у изградњи потенцијалног комплекса.

Идејно решење за могући стамбено – пословни комплекс у Смедереву урадио је професор Архитектонског факултета у Београду, Владимир Лојаница испред бироа “Проаспект”.

Како су за “еКапију” рекли у градској управи, постоји План детаљне регулације у складу са којим би урађено решење могло да буде изведено, а наредни корак требало би да буде расписивање тендера за израду пројектне документације.

– Нови пословно – стамбени објекат у Смедереву замишљен је као комплекс комбиноване намене, тако да се у различитим зонама јаве различити садржаји – каже архитекта Владимир Лојаница.

– У зони подземља предвиђена је изградња гараже, у зони приземља комерцијални центар и хотел, а у горњим зонама стамбени садржаји.

Нови стамбено – пословни центар у Смедереву налазио би се у непосредној близини спортске сале и градских базена, на површини од око 60. 000м2.

Према речима Лојанице, комплекс је замишљен тако да прати линију уклапања у амбијент, те су доње зоне ниже, а горње више у складу са окружењем.

Најнижи ниво комплекса заузимале би подземне гараже које би служиле посетиоцима спортског центра и базена, који данас имају проблема са паркирањем у овом делу града.

У оквиру прве етаже предвиђени су комерцијални садржаји – изградња пословних простора и локала, али и нови концепт затворене градске пијаце у који би се изместила постојећа, и мегамаркет.

Најављени хотел имао би 4 звездице, био би капацитета 50 соба, а намењен је смештају спортиста и страних репрезентација које би гостовале у смедеревској хали. У оквиру њега предвиђено је и неколико ресторана, које би осим гостију хотела могли да користе и остали посетиоци и станари објекта.

У горњем нивоу будућег објекта решење предвиђа изградњу стамбеног комплекса, замишљеног у виду ламела са посебним улазима. Како је рекао Лојаница, већина станова била би површине између 45 и 55м2, а с обзиром да је у питање ексклузивна локација предвиђено је и неколико луксузних станова.

Израда идејног решења будућег стамбено – пословног комплекса коштала је око 300. 000 динара, а у градској управи кажу да ће се цифра колико би могла да кошта изградња самог објекта знати после израде пројектне документације.

– Град је тек добио идејно решење. Требало би да буде расписан тендер за израду пројектне документације након чега ће се знати више о самој инвестицији. Након тога тражиће се и решења како би изградња оваквог комплекса могла да буде финансирана. Да ли ће то бити један инвеститор или ће се комплекс можда градити кроз јавно – приватно партнерство знаће се више у наредном периоду.

Advertisements

Posted on September 11, 2012, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: