Министар финансија представио мере подршке привредницима

11.09.2012.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић сусрео се данас са послодавцима и власницима малих и средњих предузећа у Србији, чланицама Уније послодаваца Србије, од којих је потекао велики број идеја и предлога о укидању сувишних накнада и намета. Министар Динкић је том приликом истакао да су мере подршке које су данас представљене послодавцима показале да је испунио обећање да ће предузети одређене кораке ка растерећењу привреде.

Према његовим речима, многи на данашњем састанку нису веровали када су чули списак накнада које се укидају, међу којима су и угоститељи који од 1. октобра неће плаћати бројне накнаде и оценио да ће предузећа бити растерећена сувишних трошкова.

Министар је најавио да ће нова влада увести ред на сивом тржишту, тако што ће дати овлашћења Пореској управи и Пореској полицији да контролишу нерегистрована предузећа.

Он је најавио да ће се у легалне токове постепено увести предузетници које до краја године нико неће контролисати и који ће до тада моћи да се региструју, а плаћаће паушални порез од 10 одсто.

У случају да то не учине до 1. јануара и да их органи контроле у томе ухвате плаћаће порез по стопи од 20 одсто и биће им заплењена роба, најпре привремено на 45 дана, а уколико се и после тога не региструју, онда трајно.

Према речима Динкића, на захтев привредника биће смањена бирократија у Пореској управи, па ће од 1. јула 2014. бити уведена обавеза да пореске пријаве буду у електронској форми, а од 2013. порези и доприноси на плате неће се уплаћивати на седам различитих рачуна већ на један.

Говорећи о пореским изменама министар је рекао да све што је као нелогично запажено у пракси, исправљено. Он је препоручио привредницима да погледају детаље о променама на сајту Министарства финансија и привреде.

Међу важним новинама је да Пореска управа неће више каснити са повраћајем ПДВ-а пореским обвезницима.

Уводи се ригорозност у дисциплине враћања ПДВ пореским обвезницима. Рокови се нису променили али Пореска управа неће каснити са враћањем ПДВ-а, дакле претежним извозницима максимално 15 дана, свим осталима максимално 45 дана. Ако било који дан закасни Пореска управа по први пут у историји уводи се затезна камата за државу, по истој стопи по којој се зарачунава привреди када касни у плаћању пореза држави”, рекао је Динкић.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић истакао да су привредници добили пуно тиме што су укинути парафискални намети. Он је навео да је УПС дошао до податка да у неким градовима попут Лесковца, Крушевца, Кикинде, уштеде се због укидања парафисканих обавеза крећу од 22.000 до 33.000 динара месецно, а у Београду чак ће та давања бити мања и до 46.000 динара месечно.

Председник компаније Галеб гроуп Радослав Веселиновић каже да је укидање парафискалних намета добродошло за привреду и да је ово почетак доброг односа Владе и ресорног министра према привреди.

У сваком случају треба радити на томе да се поправи привредни амбијент, а нарочито положај извозника, рекао је Веселиновић.

Он је рекао да ће привредници учествовати у активном дијалогу, што је предлог и министра.

Члан Уније послодаваца Србије из сектора грађевине Душан Коруноски истакао је да је данашњи састанак био много другачији од предходних. Влада је, истакао је он, на добром путу и направила је добар почетак.

“Министарство финансија је укинуло намете који су уведени последњих десет година и вратила је “ваздуха” привреди, али да би наша привреда могла да запошљава више људи, потребно је смањити и опорезивање рада”, нагласио је он.

Advertisements

Posted on September 11, 2012, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: