Премијер: Уштеда у новом буџету – милијарду евра

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да ће ефекат мера уштеде у буџету које ће влада предложити бити око милијарду евра.

“Половина од тога је на плану расхода, половина на плану прихода, уз најмање могуће повећање пореза и укидање више од 130 такси предузећима и укидање сувишних агенција”, рекао је Дачић за Радио – телевизију Србије у Влади Србије где је у току седница Националног савета за привредни опоравак.

Дачић је указао да се мора избећи блокада буџета, што значи да морају бити обезбеђене паре за исплату плата и пензија за нормално функционисање државе, али се мора избећи и да Србија упадне у дужничку кризу.

Премијер је рекао да ће Влада предузети и краткорочне и дугорочне мере и најавио за следећу седмицу ребаланс буџета и предлоге пратећих закона усмерене на смањење трошкова.

– Оно што је краткорочно важно је да Србија преживи, а то значи да се дође до консолидације јавних финансија. Буџетски дефицит је много већи од најављиваног, а и јавни дуг ће до краја године ако се настави оваквим темпом приближити 60 одсто, рекао је Дачић.

Дачић је казао и да се настоји стабилизовати курс домаће валуте, и истакао да ће се у наредном периоду влада оријентисати на штедњу.”Ми ћемо се оријентисати у наредном периоду не да грађани штеде, него да држава штеди али и да помогне да привреда функционише јер што више инвестиција привучемо, пре ћемо изаћи из кризе”, рекао је Дачић. (Ецономy. Рс, 7. Септембар 2012.)

Advertisements

Posted on September 9, 2012, in Глобално. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: