Македонија: Дан независности у атмосфери међуетничких тензија

Аутор/извор: СЕЕбиз / РСЕ
Датум објаве: 08. 09. 2012. – 12: 33: 46


СКОПЈЕ – Ове суботе у Македонији се Дан независности прославља у атмосфери политичких тензија и несугласица између партија у влади, што изазива и међуетничке тензије, обзиром на то да је повод за ове проблеме етничког карактера.
Недостатак стратегије о изградњи мултикултурног осећаја је разлог због кога део грађана сматра да прославе државних празника не уједињују, него да продубљују јаз између различитих етничких заједница.

То што никад нисмо ушли у ципеле оног другог да видимо каква је његова перцепција о неким догађајима, изазива подизање зидова, уместо мостова између етничких заједница, каже универзитетски професор Мирјана Најцевска.

“Ми заједно требало би да смо одлучили да будемо засебна држава и ово је дан који би требало да прослављају сви грађани Македоније, као дан свих нас који смо одлучили да заједно живимо овде”, сматра Најцевска.

“Уместо заједничког осећаја припадности држави, који нас треба ујединити у слављењу државног празника, као што је Дан независности, прославе постају партијске, а не државне”, каже политички аналитичар Ким Мехмети.

Све што се ради, тврди Мехмети, ради се по вољи владајуће партије:

“Македонија све више постаје влашниство ВМРО ДПМНЕ, партије, држава се претвара у партијску и затим, пошто имамо “двовлашће”, нормално да се увек води утакмица који ће етнитет надвладати у прослави, уместо да то буде наша заједничка прослава.”

Ових дана је незадовољство изразио и грађански покрет “Пробуди се”, у којем сматрају да неучествовање уметника Албанаца на концерту поводом Дана независности даје прослави моноетнички карактер.

Они истичу да то не иде у прилог здравих међуетничких односа, већ води ка даљим поделама, изазивајући нејасну перспективу земље.

А на концерту поводом 8. Септембра, дана на ком су 1991. Године на референдуму грађани одлучили да Македонија буде независна држава, учествују поп звезде из Македоније и из некадашњих југословенских република, које изводе македонске народне песме.

Advertisements

Posted on September 9, 2012, in Македонија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: