Одлуке ЕЦБ – а потакнуле снажан раст цијена злата и сребра

Аутор/извор: СЕЕбиз / среброзлато. Цом
Датум објаве: 07. 09. 2012.
Задња измјена: 07. 09. 2012.


ЛОНДОН – У свега неколико минута, цијена злата скочила је на свјетским бурзама за око 20 долара, досегнувши разину од 1725 долара за унцу (31, 1 грам).
На тај је начин настављен узлазни цјеновни тренд на тржишту племенитих ковина који је започео јучерашњом најавом Еуропске средишње банке о неограниченоме откупу државних обвезница земаља Еуропске Уније на секундарноме тржишту. Узимајући у обзир данашњи цјеновни скок, цијена злата није била тако висока још од средине ожујка ове године.

Марио Драгхи, гувернер Еуропске средишње банке, на јучерашњој је конференцији за новинаре, као што су многи аналитичари очекивали, представио драстичне мјере за стабилизацију еуропскога финанцијског сектора. Најновијим мјерама Еуропска ће средишња банка настојати задржати каматне стопе на државне обвезнице нискима како би помогла најзадуженијим еуропским земљама пребродити дужничку кризу у којој су се нашле. Но, најновије мјере изразито су инфлаторнога карактера, због чега су судионици на тржишту плементих ковина одмах реагирали, тјерајући цијену злата и сребра према шестомјесечноме рекорду.

И цијена сребра такођер је кренула навише, приближивши се разини од 33, 50 долара за унцу што је пораст од око 20 посто у задњих годину дана. Сребро се по тако високим цијенама на свјетскоме тржишту није продавало још од почетка травња.

Раст цијена злата и сребра није био попраћен уобичајеним слабљењем америчкога долара. Најава драстичних мјера Еуропске средишње банке потакнула је слабљење еура у односу на америчку валуту, те се еуром на свјетским тржиштима трговало по цијени од 1, 26 долара.

Advertisements

Posted on September 9, 2012, in Глобално. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: