Почела изградња рециклажног центра у Инђији

07. 09. 2012. | Yу Буилд Србија

Рециклажни центар почео је да се гради у Инђији, у североисточној радној зони, код Пинцове баре, на основу склопљеног уговора између општине Инђија, ЈКП „Комуналац“ и Фонда за заштиту животне средине, док је целокупни просец реализације пројекта поверен ЈП „Дирекција за изградњу општине Инђија, стоји на сајту општине Инђија.

Директор „Комуналца“, Славко Пувача, рекао је да је циљ изградње стварање центра који ће служити свим грађанима општине Инђија, да не би било одлагања комуналног отпада на неке друге локације, његове контаминације разним хемикалијама и да не би било стварања дивљих депонија којима се загађује животна средина.

„Што се тиче рециклажног центра, он ће служити за одвајање свих секундарних сировина. Грађани ће моћи да доносе све оне сировине које се могу одвајати, као нпр. Дрво, пластика, метал, стакло и др, а затим ће се то дистрибуирати или одређеним купцима или на одређена друга места“, рекао је Славко Пувача и додао да ће центар имати одређена постројења и механизацију, одређене врсте контејнера где ће се одлагати не само кабасто смеђе, већ на пример и прерађено уље из угоститељских објеката и слично.

Директор „Комуналца“ је још казао да у овом тренутку не може да се каже који ће то бити механизми и процедура одлагања и преузимања секундарних сировина, али да ће се о томе размишљати оног момента кад ЈКП „Комуналац“ добије на управљање рециклажни центар.

Сепарација смећа у Инђији постала је култура живљења коју су мештани прихватили још 2006. Године када је отпочео пројекат раздвајања смећа још у његовој фази настајања, у домаћинствима, трговинским и услужним објектима и слично. Под слоганом „Препознатљиво чиста“ Инђија је постала узор другим општинама и градовима у Србији.

Брига о заштити животне средине кроз сепарацију отпада започета је општинском Одлуком о одржавању депоније и изношењу смећа која, између осталог, предвиђа и одвајање отпада. Прво је уследио пилот пројекат у који је био укључен одређени број привредних субјеката. Тада је подељено 2000 плавих и жутих канти.

Почетком 2007. Године грађанима су бесплатно подељене зелене канте за органски отпад, плаве кесе за хартију и жуте кесе за пластику, тако је остало и до сада. ЈКП „Комуналац“ поклања грађанима кесе за одвајање отпада, у двориштима зграда постављени су посебни контејнери за одвајање хартије и пластике од осталог комуналног отпада, акција „Инђија – препознатљиво чиста“ заживела је у свим домовима у Општини.

Advertisements

Posted on September 9, 2012, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: