Договор о музичком динару преко попуста

Извор: мондо. Рс


Представници ПКС и колективних организација за заштиту ауторских потписали су Протокол о примени јединствене тарифе за ”музички динар”. Опроштени дугови 2009 – 10, попуст за 2011.

Протокол су са Привредном комором Србије потписали представници Организације произвођача фонограма Србије (ОФПС) , Права интерпретатора (ПИ) и Организације музичких аутора Србије (СОКОЈ).

Протоколом се решава питање претходних обавеза произвођача и увозника по основу посебне накнаде које нису застареле – опрашта се обавеза из 2009. И 2010. Године, а обавеза из 2011. Се плаћа са значајним попустом у односу на тада важећу тарифу.

За празне носаче звука и слике, обавеза износи три одсто од њихове вредности, а за техничке уређаје у висини 0, 50 одсто вредности.

Плаћање обавеза у току 2012. Године је са значајним попустом у односу на важећу тарифу – за празне носаче звука и слике у висини три одсто вредности, а за техничке уређаје у висини 1, 06 одсто вредности.

Протоколом се такође дефинише шта се сматра дигиталним аудио уређајем.

Судски спорови које су организације покренуле против обвезника плаћања посебне накнаде биће окончани поравнањем.

Решава се проблем ПДВ – а које су организације платиле за рачуне издате на име посебне накнаде, а новац на име посебне накнаде добијају аутори.

Потпредседник ПКС Михаило Весовић је након потписивање Протокола казао да је озбиљним приступом и разговором усаглашено питање које је једног тенутка постало проблематично.

”Ово је добар пример који ће из праксе моћи да се преслика и на неке друге случајеве и показује добру вољу свих учесника у процесу да се нађе једно коректно решење за све, јер је за привреду најгоре да сви они који обављају неку активност стоје закоапани у својим рововима и не могу да приђу једни другима”, истакао је Весовић.

Представник СОКОЈ – а Срђан Хофман је казао да су сви довољно задовољни овим Протоколом.

”Нашли смо модел како да нико не буде драстично оштећен и што је најважније мислим да смо овим сачували систем заштите ауторских односно музичких права”, казао је Хофман.

Након потписивања протокола са АНЕМ – ом и информативним сектором, биће заокружени сви корисници који ће на исти начин моћи да испуњавају своје обавезе, а да их то не угуши, закључио је Хофман.

Advertisements

Posted on September 9, 2012, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: