Влада наредне недеље укида парафискалне намете привреди

Министарство финансија је припремило сет закона за помоћ малој привреди на основу којих би Влада Србије требало следеће седмице да укине 104 парафискална намета.

У Министарству финансија кажу да ће се од сада ПДВ плаћати тек када се наплати роба, а пољопривредници би требало да буду ослобођени плаћања 60 такси.

Међу најзначајнијим олакшицама за занатлије и предузетнике су: укидање фискалних каса за занатлије које је ступило на снагу 1. Септембра, затим укидање фирмарина и накнада за истицање реклама, као и велики број других такси и намета који директно утичу на пословање предузетника.

Такође, за привреднике ће бити уведен систем да се ПДВ плати тек кад се роба наплати за 86 одсто обвезника, подиже се цензус за обавезан улазак у систем ПДВ – а са четири на осам милиона динара, а казнена одредба за затварање фирми због неиздавања фискалног рачуна замењује се новчаним казнама.

Укидање парафискалних намета добро је не само за оне који већ имају разрађен посао, него и за почетнике, изјавио је за Б92 економиста Горан Николић.

– Укидање намета може највише да помогне неком ко почиње бизнис, јер су те компликоване процедуре најчешће непремостива баријера за њих. Мислим да је то и важније од самог финансијског растерећења – рекао је Николић.

Те процедуре су, према његовим речима, често толико сложене да многи већ на почетку одустају, а они који су већ у бизнису, имаће више времена да се баве другим важнијим стварима.

Привредници кажу да ће укидање парафискалних намета растеретити њихово пословање, као и да их је изненадила брзина којом је министарство почело примену договора са привредницима.

Почасни председник компаније “Таркет Синтелон” Никола Павичић изјавио је да је Савет за привредни опоравак подржао предлог мера Министарства финансија и привреде о укидању парафискалних намета, покренуте као помоћ за 9. 000 малих предузећа, 80. 000 микро предузећа и 400. 000 предузетника.

Павичић је навео да се ради о мерама чији ефекат примене може бити уштеда и до 1, 5 милијарди евра. (Ецономy. Рс, 8. Септембар 2012.)

Advertisements

Posted on September 9, 2012, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: