Европска централна банка је тајна влада

Европска централна банка (ЕЦБ) својим утицајем на финансијска тржишта у Европи све више заузима простор намењен политици, пише немачки дневник Суеддеутсцхе Зеитунг, тврдећи како је ЕЦБ већ сада нека врста попратне владе.

Председник ЕЦБ – а Марио Драги не подноси спорост политичара и жели да спасити еврозону штампањем новца, а његова моћ све више расте, тврди Суеддеутсцхе.

Драги управо на седници већа ЕЦБ – а представља концепт за спас еврозоне, међу којима би могла бити куповина обвезница за подршку посрнулим привредама, што би узроковало смањење каматних стопа за Италију и Шпанију. ЕЦБ може да штампа новац, што га доводи у посебно занимљив положај према другим факторима у Европи.

Драги, Италијан с искуством инвестиционог банкара, пролетос је затражио од политичара визију за спас евра. Тиме је међутим изазвао отпор немачке централне банке, чији му представници предацују да се захтевом за стварањем банкарске уније умешао у европску политику.

Драги седи за заједничким столом с онима који одлучују у Европи, упозорава лист, који тврди да је Драгијев циљ остати на челу ЕЦБ – а и уселити се у нови пословни торањ ове институције што се гради у Франкфурту, као предводник свих 17 чланица еврозоне.

Стручњаци упозоравају да би ЕЦБ могао приграбити овлашћења владе, чиме би банка могла доносити политичке одлуке уместо да то чине грађани преко својих изабраних представника. У већу ЕЦБ – а седи шест директора и 17 председника националних централних банака, подсећа лист, напомињући да није реч о изабраним представницима народа, али они упркос томе одлучују о пореском новцу. (Ецономy. Рс, 6. Септембар 2012.)

Advertisements

Posted on September 6, 2012, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: