Још једна шанса за “Kомицо Оил”

06. 09. 2012. | Танјуг

Влада Србије и Град Смедерево даће још једну могућност “Kомиkо Оил” – у да реализије пројекат рафинерије нафте у Смедереву, изјавили су српска министарка енергетике Зорана Михајловић и градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић.

Након састанка с представницима Смедерева у Влади Србије, Михајловићева је рекла да је “Комико Оил” – у дата још једна шанса да испуни уговором предвидјене обавезе и да уплати новац за закуп земљишта, са надом да ће након тога почети реализација пројекта рафинерије.

Она је рекла да је интерес Владе Србије да има коначну информацију о томе да ли ће пројекат рафинерије бити реализован или неће, и рекла да очекује да ће одговор на то питање добити до краја ове године.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић је рекла да је у договору с министарком и с владом одлучено да тај град инвестору пружи још једну шансу, али је напоменула да о томе мора да одлучи Скупштина Града Смедерева. Према њеним речима, јавни правобранилац ће даље спроводити процедуру по тужби против “Цомицо Оил” – а, а паралелно ће градска скупштина радити свој посао.

“Ако се датуми буду поклопили, биће добро. На суду ће можда бити изнет став скупштине, па ће суд можда и по томе одлучивати”, рекла је Аврамовићева и додала да ће седница скупштине највероватније бити одржана око 20. Сепотембра.

Она је подсетила да је реализација пројекта рафинерије запела јер инвеститор није поштовао уговор и у предвиђеном року није уплатио закупнину од 654 милиона динара за 113 хектара земље.”То је био разлог зашто је јавни правобранилац поднео тужбу”, рекла је Аврамовићева.

На питање зашто је дата нова шанса инвеститору иако није испунио обавезе, она је рекла да су Смедереву потребна нова радна места и навела да тај град има око 12. 000 незапослених.”И Граду Смедереву и Србији су потребни инвеститори”, истакла је градоначелница Смедерева.

Министарка Михајловић о рафинерији са делегацијом Смедерева

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић разговараће данас о изградњи рафинерије нафте у Смедереву са члановима делегације тамошње општине, најављено је из ресорног министарства.

Министарка Михајловић ће у Влади Србије разговарати са представницима општине Смедерево о реализацији пројекта рафинерије нафте у Смедереву, коју планира да гради америчко – холандски конзорцијум “Цомицо Оил”.

Михајловић је разговарала пре три дана са руководством “Комика” и тада је изјавила да верује да постоји могућност вансудског поравнања између града Смедерева и те компаније, која планира да гради рафинерију у Смедереву.

Министарка је нагласила да је интерес Владе Србије да се та инвестиција, уколико је могуће, што пре реализује.

Михајловић је истакла да је жеља Владе Србије да има што више улагања и да у Смедереву на том пројекту буде запослено око 500 људи, колико је обећао инвеститор.

Министарка је поручила инвеститорима да поштују одлуке државних органа и да се понашају у складу са оним што су обећали локалној самоуправи у Смедереву.

Влада и ресорна министарства, локалне самоуправе и инвеститор су један тим који треба да ради на што ефикаснијој реализацији инвестиција, додала је Михајловић.

Град Смедерево тужио је “Цомицо Оил” и затражио раскид уговора о издавања у закуп земљишта за изградњу рафинерије, јер тај америчко – холандски козорцијум није у предвиђеном року уплатио 652 милиона динара за закуп земљишта за градњу рафинерије у том граду.

Преговори о добијању земљишта у закуп за изградњу рафинерије у Смедереву трајали су око три године.

“Цомицо Оил” је најавио да ће у рафинерију у Смедереву уложити 250 милиона долара и да ће је изградити за три године и отворити више од 500 радних места.

Advertisements

Posted on September 6, 2012, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: