Michael Snyder: 18 идикатора да је Европа постала економска црна рупа

The Economic Collapse, 04. септембар 2012.

Црна рупа која ће да исиса живот из глобалне економије

Летњи одмори су завршени и ствари ће у Европи да постану јако интересантне. Већина Американаца то не схвата, али током августа месеца добар део Европе “затвара дућан”. Ја би желео да и ми у Сједињеним Америчким Државама имамо нешто слично томе. Али сада, милиони европљана се враћају са својих продужених породичних годишњих одмора и забава само што није почела.

Током августа месеца економско стање у Европи је наставило да пропада.

Месец септембар је током последњих 50 година апсолутно најгори месец за наступ берзанских акција, а уједно је, такође, најгори месец за берзанске акције током последњих сто година. Али, ствари у Европи настављају да постају горе. Стопе незапослености се примичу врху, мануфактурне активности се успоравају, цене некретнина се распадају и главне финансијске институције почињу да пропадају. Оно што се овог момента дешава у Европи ствара утисак да је то чак гора верзија од онога што се десило САД назад 2008. године.

Али, већина Американаца није превише забринута око онога шта се у Европи дешава. Шта више, већина Американаца не верује да би европски финансијски колапс претстављао превише велики проблем за нас. Па, само се присетите шта се десило назад 2008. године. Када је финансијски систем САД почео да се распада по шавовима он је изазвао варницу разарајуће светске рецесије која се осетила у свим ћошковима света. Уколико се европски финансијски систем изнутра распадне, последице би могле бити још горе. Зашто ?

Европа има већу популацију од САД.
Европа има већу економију него што имају САД.
Европа има далеко већи, већи банкарски систем него што имају САД.

Уколико Европа искуси финансијски колапс, читава земаљска кугла ће осетити бол. Ако узмемо у обзир колико је већ сада слаба економија САД, не би требало пуно да нас гурне преко ивице у провалију. Оно што се сада у Европи дешава је једна врло, врло велика ствар и људи морају њој да посвете своју пажњу.

Следеће су 18 индикатора да је Европа постала економска црна рупа која ће да исиса живот из глобалне економије:

1) Стопа незапослености у Француској је увећана за 10 %, док француски медији брује да је број незапослених француских радника достигао цифру од 3 милиона.

2) Француска Влада је управо обзнанила национализацију своје друге највеће хипотекарне банке. Додатна финансијска избављивања су на путу.

3) Француски произвођаћ аутомобила PSA Peugeot Citroen је обелоданио да ће укинути 10.000 радних места. Али, оваква умањења радних места се сада, наравно, скоро сваког дана чују из Европе.

4) Цене кућа у Француској рапидно опадају, док је недавни избор социјалистичког председника створило мало панике на француском тржишту некретнина …

Британски грађани који имају куће у Француској су данас упозорени да је тржиште некретнина “у слободном паду”.

Комбинација фактора, укључујући и избор социјалистичке Владе засноване на “опорезуј га и троши” менталитету значи да су цене почеле да се тумбају.
То значи крај годинама благостања, када је на хиљаде Британаца преко ЛаМанша пумпало новац ради инвестирања у рентијерску и пензијску сигурност.

5) Успорени филмски снимак ‘јурњаве’ ка банкама се одвија у Шпанији. Количине новца које се из шпанског банкарског система повлаће је без преседана. Следеће је из чланка Zero Hedge:

“Централна банка Шпаније је управо обелоданила цифре нето монетарног излива, и оне су катастрофалне. Само током јуна месеца, 70,90 милијарди долара се одлило из шпанских банака, док је током јула месеца било још горе и цифра износи 92,88 милијарди долара, што је 4,7 % укупних банкарских депозита у Шпанији. Током првих седам месеци одлив новца износи 368,80 милијарди долара, или 17,7 % укупних банкарских депозита у Шпанији и трајекција овог излива се драматично увећава. Реалност је реалност и Шпанија сада искусује свеопшту ‘јурњаву’ повлаћења новца из својих банака, без обзира да ли то неко у Европи жели да призна или не”.

Уколико се овај тренд настави, онда ће више од 600 милијарди долара бити повућено из шпанских банака до краја ове године. Имајте у обзир да је БНД Шпаније за читаву 2011. годину износио само 1,49 билиона долара.

Уколико се можда питате, онда одговор износи ‘ДА’, ово је сценарио једне ноћне финансијске море.

6) Стопа незапослености у Шпанији износи преко 25 %. Стопа незапослености међу омладином износи преко 50 %. Шпанија је један ‘суви пласт сена’ који се може запалити било ког момента.

7) Камата на 10-годишње шпанске државне обвезнице је сада увећана и попела се на 6,85 %. Овај ниво је неиздржљив, и уколико камате на шпански дуг ускоро не опадну, онда је неизбежно да ће Шпанија завршити исто као и Грчка.

8) Током понедељка је обелодањено да ће шпански банкарски гигант Bankia добити хитну ‘готовинску инекцију’ између 4 и 5 милијарди евра. Очигледно је да политичарима фраза ‘готовинска инекција’ звући боље него ‘финансијско избављивање’.

9) Колапс некретнина у Шпанији само се наставља и постаје све гори. Износе се извештаји да се неке куће у Шпанији сада продају уз попуст од 70 % оне цене која је постојала на врхунцу вредности тржишта некретнина назад 2006. године. Овог момента постоји цирка 2 милиона непродатих кућа у Шпанији.

10) У оптицају су свакодневне гласине да ће Влада Шпаније ускоро бити присиљена да службено затражи финансијско избављивање од остатка Европе. Међутим, ко ће их финанијски избавити ? Већина осталих влада у Еврозони су и сами на ивици банкрота.

11) Мануфактурна производња у Европи се смањила за последњих 13 месеци узаред … онај пад који је започео код мањих, периферних чланица Еврозоне, сада провејава кроз Немачку и Француску док ситуација остаје критична код треће и четврте економије Еврозоне, Италије и Шпаније.

12) Кинески извоз у ЕУ је током јула месеца опао за 16,2 %. Извоз из САД у Европу непрекидно, такође, опада.

13) Словенија и Кипар су друге две чланице Еврозоне којима је финансијско избављивање ужасно неопходно. Домине само настављају да падају и нико није у стању да наиђе са планом који би ‘средио’ Европу.

14) Чак и ‘јаке’ економије Европе се сада вуку ка надоле. На пример, незапосленост у Немачкој се последњих пет месеци узаред повећава (током августа месеца је износила 2,9 милиона незапослених).

15) Према недавном истраживању јавног мњења, само једна четвртина свих Немаца жели да Грчка остане део Еврозоне. Могућност распада евра се увећава сваког дана.

16) Сада се процењује да овог момента погрешне позајмице претстављају око 20 % свих позајмица која се дате од стране грчког банкарског система.

17) Стопа самоубистава у Грчкој је 30 % већа него шпто је била током претходне године. Људи у Грчкој постају јако очајни и економској депресији кроз коју пролазе се не види крај.

18) Велике фирме у САД се убрзано припремају за грчки излаз из Еврозоне … Bank of America Merrill Lynch је разматрала могућност пуњења камиона готовином и слања истих преко грчке границе како би клијенти могли да плаћају локалну радну снагу као и снабдеваће за случај да новац постане нерасположив. Аутомобилски гигант Ford је програмирао своје компјутерске системе како би исти могли да прихвате нову грчку валуту.

Сваки пут када се европске вође састану они изјављују да имају ‘план’ који ће решити проблеме које Европа искусује. Међутим, као што смо до сада видели, ствари у Европи настављају да буду све горе и крај овоме није на видику.

Кључан датум свему овоме наилази средином овог месеца. На дан 12 септембра, Уставни суд Немачке ће одредити судбину фискалног пакта и ‘ESM’ (тј. ‘европског механизма стабилности’). Према изјави Eric Nielsena, главног економисте UniCredit Global, уколико Суд пресуди против прихватања фискалног пакта и ‘ESM’ (‘европског механизма стабилности’), последиће ће бити катастрофалне.

“Уколико би нас изненадили са одбијањем немачке партиципације, у том случају сматрам да би на светским тржиштима дошло до потпуног крвопролића”.

Али, то није једина ствар која би покренула потпуну панику на финансијским тржиштима.

Истина је да Европа балансира на ивици провалије.

Један погрешан потез и онда ћемо имати годину 1929. изнова.

Као што сам стално износио, следећи талас економског колапса се убрзано приближава и овог пута епицентар за кризу ће бити у Европи.

Али, то не значи да ће ствари да буду лакше за САД него прошлог пута. Ми до сада нисмо били ни близу да се опоравимо од последње рецесије. Већина америчких породица једва пролази. Наиме, 77 % њих живе од личног дохотка до личног дохотка најмање једно време током године.

Овог момента постоје милиона Американаца који су током последњих година изгубили и своја радна места и своје куће и који се осећају заборављеним од друштва у којем живе. Када нас удари следећи (економски) талас, имаћемо десетине милиона Американаца који ће осетити бол економског очаја.

Последњи талас колапса нас је повредио.

Следећи талас има да нас начисто опустоши.

Гледајте врло пажљиво шта се у Европи дешава. Оно што сада Грчка, Шпанија и Француска искусују је нешто што ће нас ускоро доста брзо ударити.

За Видовдан превео Бранко Филиповић

Advertisements

Posted on September 5, 2012, in Глобално. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: