Да ли је на помолу решење за Железару Смедерево?

05. 09. 2012. | Танјуг

Могућност да једна руска фирма преузме Железару Смедерево, коју је у Москви најавио министар рударства Милан Бачевић, могла би да значи и “срећан крај” за ту велику домаћу фабрику, чија је приватизација пре десетак година изазвала многе контроверзе и недоумице.

Смедеревска железара, под именом “Сартид” је у марту 2003. Године продата америчкој компанији “Ју ес стил” за 23 милиона долара, а неки домаћи аналитичари су тврдили да је та цена требало да буде за “најмање 20 пута већа”. У јануару ове годије Влада Србије откупила је ту фабрику од америчке компаније за један долар, након што је “Ју ес стил” саопштио да се повлачи из тог посла због огромних губитака и пада цена челика на светском тржишту.

Влада Србије је, иначе, расписала тендер за избор стратешког партнера Железаре Смедерево 18. Априла, а крајњи рок за достављање понуда био је 4. Мај ове године. Међутим, тај рок је бивша влада продужила је прво до 11. Јуна, а потом и до 10. Септембра. За учешће на тендеру пријаве су поднеле Урал мајнинг енд металурџикал компани из Русије, Јунајтид плзен са седиштем у Луксембургу и Доњецк стил груп из Украјине.

Услед смањене тражње, производња у Железари привремено је обустављена, почетком јула ове године, до 1. Септембра и сада је за владу један од најхитнијих задатака да пронађе трајно решење за ту фабрику, јер у све тањем буџету земље нема новца да се финансирају плате више од пет хиљада запослених у јединој домаћој челичани.

Ситуација око даље судбине смедеревске железаре додатно је закомпликована након што су ове године Европски парламент и Европска комисија више пута захтевали од власти у Србији да преиспитају 27 спорних приватизација, због сумње на коруптивне радње током тог процеса, а међу најсумњивијим је означена и продаја “Сартида”.

Премијер и министар полиције Ивица Дачић рекао је јуче тим поводом да је смедеревски “Сартид” први на листи за преиспитивање спорне приватизације.

Иако се, према речима неких аналитичара, продаја смедеревске железаре америчком “Ју ес стилу”, води на списку спорних приватизација, она се не може назвати правом приватизацијом, јер је “Сартид” продат из стечаја. Многи стручњаци сматрају, наиме, да до тог стечаја није ни требало да дође, а ако је већ дошло требало је да се организује продаја имовине из стечаја и омогући конкуренција. Уместо тога, “Сартид” је продат непосредном погодбом познатој америчкој компанији, а успут је “очишћен” од дугова који су пренети на државу.

Неки аналитичари тврде да је Сартид требало продати по 20 пута већој цени од оне која је добијена и да је у целом том аранжману било низ неправилности које су починили тадашњи државни функционери непосредно задужени за тај посао.

Како ће се завршити случај око прве приватизације смедеревске железаре требало би, на крају крајева, да утврде надлежни истражни органи и суд, али сасвим јасно да држава Србија не може, у садашњој тешкој економској кризи, да издрижи огроман терет финансирања фабрике која већ месецима није радила, или је то чинила са минималним коришћењем расположивих капацитета.

Advertisements

Posted on September 5, 2012, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: