Српски динар четврта најгора валута у свету

Међународни економски портал “Блумберг” сврстао је српски динар на четврто место најгорих светских валута, а домаћи економисти тврде да је динар слаб због привреде која је у катастрофалном стању

Динар је слаб због економије која је у катастрофалном стању
Међународни економски портал “Блумберг” сврстао је српски динар на четврто место најгорих светских валута! Ту неславну позицију наша национална валута заузела је на листи од 178 земаља, а друштво јој праве гански цеди, индијски рупи и угандски шилинг.

Светски економски стручњаци указују на податак да се Србија убраја међу земље које се задужују под највећим каматама, а домаћи економисти тврде да је динар слаб због привреде која је у катастрофалном стању.

Аналитичари британског банкарског гиганта ХСБЦ и јапанске банке Номура кажу да би трошкови задуживања у Србији, који су у протекле две недеље достигли максимум, могли додатно да порасту уколико ММФ настави са стопирањем аранжмана у вредности од 1, 3 милијарди долара, преноси портал “Блумберг”.

– Инвеститори ће помно пратити фискалну консолидацију, као и да ли ће Србија добити печат одобрења од ММФ – а – каже за “Блумберг” Агата Урбанска, познати британски економиста и додаје да ће у супротном, инвеститори тражити да буду адекватноно плаћени због повећаног ризика пословања.

Каматне стопе на српске обвезнице изражене у доларима, које на наплату доспевају 2021. Године скочиле су 31. Августа на 7, 10 одсто са 6, 45 колико су износиле пре општих избора одржаних 6. Маја, а динар је истовремено ослабио за 5, 5 одсто према евру. (Ецономy. Рс, 5. Септембар 2012.)

Advertisements

Posted on September 5, 2012, in Домаћа валута. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: