Словенија пред банкротом

Словенија би ускоро могла да постане шеста држава која ће затражити финансијску помоћ Европске уније, а могући банкрот спомиње и премијер Јанез Јанша, пише немачки Фајненшел тајмс.

Јанша је овог викенда упозорио да би Словенија могла да се суочи са банкротом.

“Уколико у октобру не успемо да продамо обвезнице, прети нам банкрот”, рекао је Јанша и додао да је Словенији сада “готово немогуће” да се задужи на светским финансијским тржиштима.

То је први пут да Јанша јавно говари о могућем банкроту, јер је до сада влада стално истицала да може да се носи са финансијским проблемима.

Почетком августа три највеће светске кредитне агенције, Стандард и Пурс, Фич и Мудис, снизили су кредитне рејтинге Словеније, чији је БДП у другом тромесечју пао за 3, 2 одсто, што је више него су стручњаци очекивали.

Десетогодишње обвезнице Словеније продају се уз камату од 6, 9 одсто, што се више чак и од пољуљане Шпаније, која се задужује уз камату од 6, 8 одсто.

Словенија средином наредне године мора да исплати рату од две милијарде евра дугова и камата, а према речима Јанше, то неће бити могуће уколико се ове јесени не усвоје неопходне мере. (Ецономy. Рс, 4. Септембар 2012.)

Advertisements

Posted on September 4, 2012, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: