Преговори о пројектима “Цомицо Оил – а” у Смедереву

03. 09. 2012. | РТС

Министарка енергетике Зорана Михајловић разговараће данас са руководством компаније “Цомицо Оил”, која планира да гради рафинерију у Смедереву.

На састанку ће се разговарати о реализацији пројекта те компаније у Смедереву, након чега су планиране изјаве за медије, саопштило је министарство.

Град Смедерево тужио је “Цомицо Оил” и затражио раскид уговора о издавању у закуп земљишта за изградњу рафинерије, јер тај америчко – холандски козорцијум није у предвиђеном року уплатио 652 милиона динара за закуп земљишта за градњу рафинерије у том граду.

Јавни правобранилац у Смедереву поднео је 10. Јула тужбу за раскид уговора града Смедерева са том компанијом, пошто ни после истека законског рока од 60 дана и после опомене нису уплатили новац за закуп земљишта.

Потом је и “Цомицо” поднео суду одговор на тужбу града Смедерева, а почетак судског поступка се очекује за 20 – ак дана.

Преговори о добијању земљишта у закуп за изградњу рафинерије трајали су око три године.

“Цомицо Оил” је најавио да ће у рафинерију у Смедереву уложити 250 милиона долара и да ће је изградити за три године и отворити око 700 радних места.

Могуће вансудско поравнање Смедерева и компаније “Цомицо Оил”

Министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да верује да постоји могућност вансудског поравнања између Града Смедерева и компаније “Цомицо Оил” која планира да гради рафинерију у Смедереву и нагласила да је интерес Владе Србије да се та инвестиција, уколико је могуће, што пре реализује.

– Наш интерес је да се инвестиција реализује што пре. Ако може да се реализује ми ћемо тај пројекат подржати, а ако не може идемо на оне пројекте који могу да се реализују – рекла је министарка после разговора са представницима “Цомицо Оил” у ресорном министарству.

Она је истакла да је жеља ове владе да има што више улагања и да се у Смедереву на том пројекту запосли око 500 људи, колико је обећао инвеститор.

– Уколико “Цомицо” пружи уверавања да могу да изврше обавезе које су обећали очекујем вансудски договор са оним ко их је тужио, и да се крене у ту инвестицију – рекла је Михајловић новинарима.

Истичући да верује да ће у наредних месец дана бити познато да ли тај пројекат може да се реализује или не, она је поручила инвеститорима да поштују одлуке државних органа и да се понашају у складу са оним што су обећали локалној самоуправи у Смедереву.

Град Смедерево тужио је “Цомицо Оил” и затражио раскид уговора о издавања у закуп земљишта за изградњу рафинерије, јер тај америчко – холандски козорцијум није у предвиђеном року уплатио 652 милиона динара за закуп земљишта за градњу рафинерије у том граду.

Posted on September 3, 2012, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a comment