Кустурица гради и Краљевград

31. 08. 2012. | Вечерње новости

После Дрвенграда на Мокрој гори и Андрићграда на обалама Дрине, прослављени српски редитељ Емир Кустурица, по идеји и позиву Краљевчана, саградиће и трећи град – средњовековни “Краљевград”. У Ибарској “долини векова”, недалеко од садашњег Краљева, на потезу између манастира Жиче и Студенице, највероватније у близини добро очуваног Маглича, средњовековне тврђаве у самој клисури Ибра, нићи ће нови град!

Тим поводом, а на позив Краљевчана, Кустурица је у четвртак својим хеликоптером долетео у град на Ибру а потом, са Радославом Павловићем, саветником председника Републике, и у пратњи градоначелника Драгана Јовановића, посетио оближњи манастир Жичу где је новинарима саопштио да “краљевачку” идеју прихвата и подржава не само као промотер него и, као – будући градитељ Краљевграда!

– После обиласка хеликоптером, из кога се фино види да постоји добро место у клисури, а простор је за мене одређујућа ствар, чиме и идеја има тежину, и мислим, чак вјерујем, да има шансе да је остваримо. Јер познато је да је српска духовност за време владавине Отоманске империје сачувана у манастирима. А, како су, што због нашег немара, а што због историјских услова практично ишчезли сви наши средњовековни градови, мада постоји неколико утврда попут Маглича, моја је претпоставка, не научна него уметничка, да би ту и могао да постоји неки град кога више нема. Зато и мислим да је на месту у близини Маглича могуће подићи средњовековни град који ће изгледати лепше и старије него што је изгледао онда када је био направљен – рекао је Кустурица многобројним новинарима, пред вратима средњовековног манастира Жиче.

Осим славног редитеља, идеју о изградњи Краљевграда који ће имати све архитектонске елементе средњовековног града, али и савремене животне садржаје од значаја за верски, здравствени или омладински туризам, а тиме и економски значај за цео краљевачки крај, подржао је и Радослав Павловић, писац и саветник председника Републике, који је са Кустурицом такође посетио Краљево, манастир Жичу, као и могуће локације будућег Краљевграда.

За 5 година

Са идејом о изградњи средњовековног Краљевграда у Ибарској “долини векова” Краљевчани ће, највероватније, одмах по изради идејног пројекта изаћи пред Владу Републике Србије, али и пред друге институције, организације, па и појединце који покажу интерес за ову идеју чија би реализација, по свим (пр) оценама, могла да започне одмах по усвајању пројекта. Цео посао, како се процењује, могао би да буде завршен за највише четири – пет година, наравно – уз обилато коришћење искуства које славни редитељ има у изградњи и Дрвенграда и Андрићграда.

Advertisements

Posted on August 31, 2012, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: