НИС улаже 100 милиона долара у рафинерију у Новом Саду

30. 08. 2012. | Бета

“Нафтна индустрија Србије” (НИС) најавила је јуче да ће инвестирати више од 100 милиона долара у модернизацију рафинерије у Новом Саду, која ће производити базна уља.

Генерални директор НИС – а Кирил Кравченко казао је на конференцији за новинаре у Београду да ће основна сировина за приозводњу уља бити домаћа нафта типа “велебит” и да би инвестициони циклус требало да почне у 2013. Години.

Рафинерија у Новом Саду моћи ће да производи до 180. 000 тона висококвалитетних базних уља, од којих ће значајна количина бити намењена извозу, казао је Кравченко.

Коначна инвестициона одлука биће донета почетком следеће године, а план је да производња нафтенских и парафинских уља у новосадској рафинерији почне у другом кварталу 2015.

Заменик генералног директора НИС – а Николас Петри казао је да ће новац за модернизацију и изградњу пет нових постројења у рафинерији бити обезбеђен из прихода компаније.

Према његовим речима, рафинерија нафте у Новом Саду, која је производила горива, била је затворане 2009. Године јер су производни капацитети НИС – а били већи од потреба тржишта, а затим је током претходне две године производила рафинате за базна уља.

Петри је казао да је пројектовање нових погона у новосадској рафинерији започела америчка компанија “Цхеврон Луммус Глобал”.

Како су казали у НИС – у, поред домаће нафте “велебит” која је погодна за производњу нафтенских уља, рафинерија у Новом Саду ће као сировину користи и остатке из процеса хидрокрекинга у Рафинерији Панчево за производњу парафинских уља.

У НИС – у су казали да се нафтенска уља користе за аутомобилске гуме, хемијску индустрију, лакове, пластику и електроенергетику, док се парафинска угља користе на широком тржишту, за моторне, преносне и хидрауличне системе.

Предност рафинерије у Новом Саду је и доступност специфичне нафте из домаће производње, која је погодна за производњу базних уља, док су конкрентске рафинерије у Европи принуђене да нафту таквог квалитета увозе из Америке.

Advertisements

Posted on August 30, 2012, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: