Сбербанка уноси нови капитал у Србију

Највећа банка у Русији Сбербанка, која је 2011. Купила српски огранак аустријске Фолксбанке, планира да у септембру унесе нови банкарски капитал у Србију и до краја ове године почне да послује под својим именом у нашој земљи, пише руски привредни дневник “Вредомости”.

Према писању тог дневника, у тексту који данас преноси додатак Политике “Руска реч”, каже се да је ова руска банка са тржишном капитализацијом од 62,4 милијарде долара постала једна од 20 највећих банака у свету по капитализацији.

Ова руска банка, основана 1841. Године, тренутно дели 17. И 18. Место са УС Банцорп, док су иза ње остали гиганти попут БНП Парибас и Деутсцхе Банк, а испред ње је ХСБЦ.

Један од стратешких циљева банке је, према писању овог листа, да 2014. Године буде међу десет највећих банака света.

Да би то постигла, вредност треба да јој се повећа готово за 15 милијарди долара, тј. Скоро за четвртину.

Сбербанка има стабилно високе финансијске показатеље, на велико купују активе и ускоро ће постати глобалан играч, уверени су руски портофолио менаджери.

Ова банка је искористила подршку државе и снизила камате, тако да је привукла кључне корпорације, а затим искористила своје ресурсе и преоријентисала се на развој уносне мале привреде, рекао је председник савета директора “МДМ банке” Олег Вјугин.

Он очекује да ће ситуација у свету Русији ићи на руку па ће у том случају планови Сбербанке бити оствариви.

Криза у Европи ће се наставити, ситуација у САД је и даље несигурна, а нафта је скупља од 100 долара по барелу, сматра Вјугин и наводи да се “у Русији може остваривати приход, док у Европи постоје проблеми са капиталом”.

Успех Сбербанке почео је кад су грешке највећих западних банака постале очигледне а њени менаджери успели да их избегну, сматра председник савета директора руске групе “Ренесанс” Александар Перцовски.

Успех Сбербанке, према његовом мишљењу, потврђује да управо тржишта у развоју обезбеђују раст светске економије. (Ецономy. Рс, 30. Август 2012.)

Advertisements

Posted on August 30, 2012, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: