Crédit Agricole трпи губитке због пословања у Италији и Грчкој

Економија 16: 10 / 28. 8. 2012

Crédit Agricole ће у наредних неколико недеља продати Емпорики, своју ћерку банку у Грчкој, пошто је претходно објавила велике губтике у нето профиту у последњем кварталу.

Натионал Банк оф Грееце, Алпха Банк и Еуробанк биће главни такмаци за преузимање Емпорики, грчке “подружнице” француске банке Crédit Agricole. Руководство француске банке је објавило да је у разговорима са Грчком централном банком, Грчким фондом за финансијску стабилност и Европском комисијом о условима продаје Емпорикија, кога је купила за 2, 2 милијарди евра 2006. Године, али који јој је од тада донео око 6 милијарди евра трошкова.

Нето профит треће највеће француске банке пао је 67% у другом кварталу у односу на исти период прошле године и износи 111 милиона евра. Емпорики је у том периоду допринео лошем резултату са 370 милиона евра губтика. Међутим, Цредит Агрицоле је била погођена и са губитком 427 милиона евра због свог учешћа у италијанској Интеса Санпаоло, због чега је сада смањила свој удео у њеном пословању на мање од два одсто. Италија је друго највеће тржиште за Цредит Агрицоле, уз јаке наступ и на шпанском и португалском тржишту. Ипак, нето губитак у међународним операцијама смањен је са прошлогодишњих 695 милиона евра на 271 милион у овој години.

Advertisements

Posted on August 28, 2012, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: