Изградња 150 социјалних станова у Смедереву на пролеће 2013. Године

27. 08. 2012. | Е – капија

Директорка Републичке агенције за становање, Маја Лакићевић посетила је у уторак (21. Август 2012. Године) локацију Виногради – нови град у Смедереву, у циљу детаљног информисања поводом будуће изградње 150 станова за социјално становање у овом граду, преноси градски сајт.

– Финишира се стање документације ка кредитору, очекујемо коначно одобрење свих финансијских докумената и уговора до 15 – 20. Септембра. Републичка агенција ће комплетирати документацију до краја месеца. Ако све буде како смо планирали, радови би требало да се отворе почетком градилишне сезоне у фебруару, марту – рекла је Лакићевић.

У оквиру програма изградње станова за социјално становање на нивоу Републике Србије, којим је предвиђена изградња о 1. 700 станова, град Смедерево је конкурисао за 150 станова – 100 за продају под непрофитним условима и 50 за давање у закуп под повлашћеним условима.

Планирана изградња је на локацији Виногради – нови град, за коју су одрађене све парцелације и инфраструктура – тренутно је у изградњи приступни пут, а урађена је канализациона и водоводна мрежа.

– Крајем месеца очекује се потписивање анекса уговора, пошто је уговор раније потписан, а почетком септембра могли бисмо да очекујемо да нам Републичка агенција за социјално становање, Банка за развој Савета Европе (СЕ) и надлежно министарство дају сигнал на расписивање тендера за архитектонско – урбанистичко решење – рекао је вршилац дужности директора ЈП “Градска стамбена агенција”, Зоран Здравковић.

Према Здравковићевим речима, цене су на доњој граници – рачуна се цена коштања изградње и минимална цена инфраструктурног опремања.

– Крајња цена не би смела да пређе 550 евра по метру квадратном. Овакву цену нам је омогућила сагласност Министарства финансија да на средства Банке за развој СЕ, будемо ослобођени плаћања ПДВ – а, што износи 11 процената смањења укупне цене – нагласио је Здравковић.

Отплата кредита Градске стамбене агенције, односно, крајњих корисника била би омогућена на 26 година, уз учешће од 10%.

Здравковић је изразио очекивање да би радови на изградњи станова у све три ламеле могли да почну већ почетком наредне грађевинске сезоне, уколико се претходна процедура уради у року и обезбеде кредитна средства.

Advertisements

Posted on August 27, 2012, in Грађевинарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: