Српски кувари траже забрану увоза ГМО

БЕОГРАД- Асоцијација шефова кувара Србије упутила је Влади републике Србије званичан апел да се не дозволи измена нашег Закона о генетски модификованим организмима (ГМО) као и да се не одобри узгој и увоз ГМО.

Асоцијација шефова кувара Србије сматра да би енергично требало истрајати у ставу да се у Србији не гаје генетски модификовани организми и подсећа да се на тржишту све више тражи здрава храна, са што мање пестицида. Тако произведена храна, каже се у саопштењу, има од 30 до 50 одсто вишу цену и да је то предност Србије у односу на друге земље а такав чин представљао би и једну врсту националног патриотизма у коме се налази будућност Србије, здраве нације и могућности извоза.

Асоцијација кувара Србије јавност подсећа и на својевремену иницијативу Привредне коморе Србије (ПКС) и препоруку упућену влади да се пољопривредни простор републике Србије (око 5,6 милиона хектара обрадивог земљишта) прогласи за производни простор без производње генетски модификованих производа што би учинило да српски производи постану на иностраном тржишту препознатљиви као производи који потичу са заштићеног простора.

– Поводом најновијег упозорења професора Пољопривредног факултета Миладина Шеварлића али и више од деценију присутних полузваничних информација у нашој јавности да велике западне корпорације захтевају од Србије да измени Закон о генетски модификованим организмима, чиме би се, сматра професор Шеварлић, занемарили резултати доступних независних истраживања о изразито негативним прехрамбено-безбедоносним последицама коришћења ГМО у исхрани и могућих последица по здравље садашњих и будућих генерација у Србији, Асоцијација шефова кувара Србије апелује на Владу и све одговорне државне институције и органе да се не дозволи измена нашег Закона о ГМО и увозу овакве хране, каже се у саопштењу Асоцијације шефова кувара Србије.

Секретар Асоцијације шефова кувара Србије Александар Павловић за „Правду“ каже да асоцијација овим апелом упозорава на алармантне извештаје еминентних здравствених установа у земљи у којима се каже да постајемо све гојазнија нација, што је несумњиво узрок не само лоших навика у исхрани попут „брзе хране“ , већ и коришћења намирница сумњивог квалитета у чијем саставу је недопустиво висок проценат разних додатака који могу да штете здрављу.

– Наша Асоција ће предложити формирање „Националног центра за исхрану“ који би стручно усмеревао исхрану становништва кроз професионално образовање шефова кухиња и примену тог знања у пракси и када је реч о исхрани деце у предшколским и школским установама, ресторанима друштвене исхране, студентским ресторанима и ресторанима у бањским и климатским лечилиштима. Залажемо се да се у туристичко-угоститељској понуди у ресторанима, видно у јеловницима буде означено да је храна спремљена без ГМО и без емулгатора, каже Павловић.

Наш саговорник истиче да ће Асоцијација кувара Србије инсистирати на заустављању увоза ГМО у Србију и да ће основни циљ бити оживљавање српског села и пољопривреде у чему ће значајну улогу имати и бројне акције.

– На јесен ћемо реализовати бројне акције хуманитарног карактера не само у централној Србији већ и у нашој покрајини Косову и Метохији а планирамо и едукативне трибине да се грађани што више упознају са потребом забране увоза и коришћења генетски модификованих организама, каже Александар Павловић.

Advertisements

Posted on August 27, 2012, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: