Горење се све теже носи с азијском конкуренцијом

Аутор/извор: СЕЕбиз
Датум објаве: 26. 08. 2012. – 10: 42: 00

ЉУБЉАНА – Полугодишњи резултати Горења показали су да се овај словенски индустријски див све теже носи с конкуренцијом из Азије.
Све више цијене сировина, наиме, не може пребацити у цијену производа. Због тога су и започели реструктурирање, дио производње већ је пребачен у Србију, а у процесу затврања су све производње локације у Скандинавији које је Горење стекло при преузимање Аска.

Иако су у Горењу у првој половини године повећали продају на њиховим најпрофитабилнијим тржиштима, примјерице Њемачкој Русији, САД – у и Аустралији, на осталим тржиштима суочили су се с падом продаје. У првој половини године Горење је остварило 620 милијуна еура прихода што је 17 посто мање него у истом лањском раздобљу, а ако се изостави друштво Истрабенз Горење које је продано Петролу, пад износи три посто.


Већи дио остварене добити прије амртозације (ЕБИТДА) која је у полугодишту износила 41 милијун еура, су у Групи Горење морали намијенити за плаћање каматних стопа и отплату главница кредита. Од почетка године финанцијске су се обвезе смањиле за 30 милијуна еура, а на то је позитивно утјецало и снижење краткорочних финанцијских улагања, односно депозита у банкама.

Advertisements

Posted on August 26, 2012, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: