Брисел спремио Србији (нову) листу услова! Србија треба само да зажмури и прогута!

Београд — Европска комисија припремила радну верзију извештаја о напретку Србије ка ЕУ. На педесетак страна биће констатован низ пропуста у реформама, сазнају “Новости”.

Овогодишњи извештај Европске комисије о напретку Србије ка ЕУ биће краћи, с мање детаља, благо критички интониран, а у закључку ће бити дат читав списак услова, пре свега косовских, које треба испунити да би наша земља добила датум за отварање претприступних преговора, сазнају “Новости”.

Радна верзија извештаја, који ће имати педесетак страна, већ је готова, али ће финалне корекције бити унете у другој половини септембра, а он ће српским званичницима бити уручен 10. октобра.

Према сазнањима “Новости”, у извештају ће бити констатовано да због изборног процеса није остварен очекиван напредак у реформама у низу области – од нормализације односа са Приштином до правосуђа, борбе против корупције и заштите људских права.

У закључку, шефовима држава и влада ЕУ неће бити експлицитно препоручено да Србији додели датум преговора, већ ће, највероватније, бити уграђена формулација да ће наша земља за овај корак бити спремна када испуни подужи списак косовских услова.

Сузана Грубјешић, потпредседник Владе за европске интеграције, каже за “Новости”, да ће више информација о садржини извештаја имати после 30. августа, када се састаје са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом:

“У овом тренутку, било какав коментар о томе да ли ће извештај бити позитиван или негативан и шта ће све садржати – било би чисто нагађање.”

15. септембар – крајњи рок да Србија достави прилоге за извештај ЕК ,10. октобар – ЕК објављује извештај , 13-14. децембар – европски шефови држава и влада на Европском савету одлучују о датуму преговора

Очекује се да ће Филе искористити овај састанак да српском државном врху укаже на то шта би се још у “фото-финишу” састављања извештаја могло поправити. Србија, практично, има рок до 15. септембра да у Брисел достави све информације о испуњености задатих циљева на европском путу.

Милан Пајевић, нови директор Канцеларије за ЕУ интеграције, каже да ће извештај ЕК представљати “скенерски снимак” ситуације у Србији, како је види Европа, па је тешко оцењивати га само као “позитиван” или “негативан”. Он је објаснио да је сврха извештаја да укаже да су неке ствари последњих годину дана ишле солидније или мање солидно у процесу интеграција и на оно што треба да се уради у наредних годину дана.

“Очекујем да извештај неће бити тако позитиван као мишљење из 2011. и да нећемо добити препоруку за отварање преговора. Он ће сигурно бити негативно обојен у делу који се односи на Закон о НБС, укидање надлежности Војводини, а биће поново тражено и успостављање независности појединих институција,” каже Ласло Варга, заменик председника скупштинског Одбора за европске интеграције.

Борислав Стефановић, шеф нашег преговарачког тима у дијалогу са Приштином, очекује да ће у оквиру нормализације односа с Косовом, бити тражено да се реши питање телекомуникација, енергетике и функционисања српских институција на северу, при чему ће Брисел инсистирати на повлачењу Београда из безбедносних структура.

Никола Јовановић, уредник часописа “Изазови европских интеграција”, каже да ће посебан акценат бити стављен на корекцију реформе правосуђа, која ће бити позитивно оцењена, али да ће генерални тон извештаја бити критички обојен у већини од 30 поглавља која се узимају у разматрање:

Дипломатски извори “Новости” из Брисела сматрају да је због избора у Србији потрошено драгоцено време за прављење значајнијих помака и да не треба очекивати да наша земља добије датум преговора пре јула следеће године.

Како пишу “Новости” Европка комисија ће позитивним оценити: корекцију реформе правосуђа и реизбор омбудсмана, док би негативну оцену могли добити: Закон о НБС, напредак у нормализацији односа са Приштином, примена постигнутих споразума, укидање 22 надлежности Војводине, неусвајање Закона о финансирању Војводине.

Извор: Вечерње новости

Advertisements

Posted on August 25, 2012, in Косово. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: