Русија могући партнер за “Железару Смедерево”?

24. 08. 2012. | Танјуг

Министар финансија и привреде Млађан Динкић каже да је Русија прва земља са којом наша држава разговара о могућем стратешком партнеру за “Железару Смедерево”.

Динкић је рекао да Србија нема руде ни гвожђа, ни кокса, што значи да се стратешки партнер Железаре може тражити једино ван земље, а у обзир долазе потенцијални партнери, осим из Русије, и из Украјине, Кине и Индије.

Међутим, министар је нагласио да ће са Русима бити постигнут договор, јер су нам они приоритет, када је реч о побољшајну билатералне сарадње.

Динкић је истакао да је одржавање “Железаре Смедерево” “у животу” веома скупо за државу.

– Морате знати када “Железара” ради без стратешког партнера, она нас кошта 170 милиона евра (годишње) , а када не ради 120 милиона евра – навео је Динкић.

То је огроман проблем за државу, који је наслеђен из претходног периода, подсетио је Динкић, наглашавајући да ће Влада Србије учинити све да се Железара покрене и обезбеди посао запосленима.

Почетком јула ове године, производња у “Железари Смедерево” привремено је обустављена до 1. Септембра, јер се амерички “У. С. Стеел” повукао крајем јануара због пословања с губицима и власништво у “Железари” продао држави Србији за један долар.

Од 5. 200 радника њих око 3. 000 је и даље радно ангажовано на одржавању и ремонту у “Железари”, да би фабрика била спремна за почетак обнове производње, а остали запослени користе годишњи одмор или су на плаћеном одсуству.

У складу са планом који је направљен пре обуставе производње, за то време запосленима се исплаћује 60% од просечне зараде из претходна три месеца.

Advertisements

Posted on August 24, 2012, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: