Због трудноће остале без посла

23. авг 2012, 07:30 -> 10:11 РТС

Губитак посла због трудноће, у Србији није редак случај. Три труднице уложиле заједничку тужбу, а по неправоснажној пресуди, једну од њих, Тамару Јуркић, фабрика “Тоза Марковић” дужна да врати на посао.

Тамара Јуркић, Сунчица Алексић и Весна Сивчев су у фабрику АД ”Тоза Марковић” доспеле преко програма “Прва шанса”, Националне службе за запошљавање. Међутим, по истеку приправичког стажа, уместо да им уговор буде продужен на још годину дана, уручени су им откази.

Припремила Силвија МилетинСунчица Алексић каже да су у марту 2012. године свим осталим приправницима продужени уговори, осим њој и још двема трудницама.

Инспекција рада прогласила се ненадлежном, а у Националној служби за запошљавање овим младим женама је речено да је послодавац поступио у складу са законом.

Љубица Оторан-Анић из инспекције рада тада је рекла да су се оне, нажалост, њима обратиле по престанку радног односа, тако да ту, како каже, нема надлежности инспекције рада, већ суда.

Ђурђина Јеринкић из филијале Кикинде Националне службе за запошљавање каже да у овом случају нису установили никакво кршење уговорних обавеза, јер је, како је рекла, фабрика АД “Тоза Марковић” испунила своје уговорне обавезе.

Девојкама није преостало ништа друго него да правду потраже на суду. Ових дана стигла је првостепена пресуда по којој је фабрика дужна да Тамару Јуркић, која је у поодмаклој трудноћи, врати на посао.

“Мени је било криво зато што су нам дали отказ само зато што смо трудне”, каже Тамара.

Адвокат Бранислав Сивчев каже да је “Тоза Марковић” давањем отказа Тамари Јуркић прекршила забрану дискриминације прописану чланом 18 до члана 20 Закона о раду Републике Србије у коме, како каже, јасно стоји да је забрањена непосредна дискриминација запослених где стоји и трудноћа.

Поступак које друге две жене воде против фабрике “Тоза Марковић” још је у току, а и у случају Тамаре Јуркић фабрика има право жалбе. Из фабрике нико од надлежних није желео да коментарише.

Advertisements

Posted on August 24, 2012, in Дешавања. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: