”Шпигел”: Немачка у септембру шаље 700 војника за Кфор

Танјуг | 23. 08. 2012. – 10:44

Опис ситуације на Косову звучи алармантно и Немачка ће тамо, на захтев НАТО, крајем септембра послати један кризни контигент војника, сазнаје немачки политички недељник ”Шпигел”, који пише да ће из Немачке и Аустрије бити ангажовано око 700 војника.

”НАТО је поново захтевао ангажман немачко-аустријских борбених трупа на Косову за јесен ове године”, пише ”Шпигел”, наводећи да је Команда за иностране војне ангажмана у Потсдаму синоћ информисала један број посланика Бундестага о томе да око 700 немачко-аустријских војника треба на почетку октобра да замени један италијански контигент.

Ово је трећи пут у години да немачки војници морају да буду ангажовани у оквиру Оперативног резервног батаљона (ОРФ) на Косову, наводи магазин, додајући да је Берлин, без оклевања, дао сагласност на молбу НАТО би се, према команди у Потсдаму, ”успешни наставак операције и даља стабилизација и побољшање сигурносне ситуације на северу Косова на набољи начин подржала”.

Војници немачког Бундесвера ће зато, како се наводи, бити до краја септембра пребачени на Балкан и требало би тамо да остану најмање до краја године.

”Опис ситуације на Косову звучи алармантно. Упркос присуству око 5.800 војника међународних снага и једног оператиовног резервног италијанског контигента од око 700 људи, НАТО процењује ситуацију, пре свега у граничној области Косова према Србији, и даље као нестабилну”, преноси ”Шпигел” и указује да је генерал Бундесвера Рајнер Глац писао посланицима да, после избора у Србији, постоји у наредним месецима ”један значајан потенцијал за поновно погоршање ситуације”.

Лист наводи да је смањење трупа на Косову у ближој будућност веома мало могуће и да молба из Брисела показује да се са брзим редуковањем трупа на Балкану у блиској будућности једва да и може рачунати.

Advertisements

Posted on August 24, 2012, in Косово. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: