Динкић: смањење плата јавном сектору; милијарду евра извозницима; укидање парафискалних намета

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да ће за повећање ликвидности привреде у овој и наредној години бити одобрени кредити од око милијарду евра, а од 1. Октобра биће укинута 104 парафискална намета за растерећење привреде.

Динкић је после састанка са представницима највећих српских извозника рекао да ће до краја године држава издвојити око 300 милиона евра за субвенционисане кредите извозницима, а остатак у 2013. Године и објаснио да ће држава субвенционисати камате на кредите пословних банака извозницима.

То, практично, значи да ће кредит за ликвидност са девизном клаузулом имати камату од 3, 5 одсто, а динарски кредити имаће камату у висини референтне стопе Народне банке Србије.

Кредити за ликвидност биће одобравани са роком отплате на 18 месеци, са пет месеци почека, прецизирао је Динкић и додао да ће услов за добијање тих зајмова бити да предузећа морају да задрже све запослене, односно да не смеју да отпуштају никога.

Максимални износ кредита за мала предузећа биће 30 милиона динара, за средња 200 милиона, за велика 400 милиона, а за претежне извознике 600 милиона динара.

Динкић је најавио да ће следећег четвртка те мере бити предложене Влади Србије, а први кредити одобрени у септембру.

Говорећи о укидању парафискалних намета, министар је рекао да је Министарство већ припремило сет закона, којима ће бити укинута 104 парафискална намета и то од државног до локалног нивоа како би се привреда растеретила непотребних плаћања и наговестио да ће бити укинуто плаћање такси државним агенцијама за различите услуге, тако да ће фирме бити растерећене сувишних дажбина.

Динкић је најавио да ће на данашњој седници владе бити укинута обавеза поседовања фискалних каса за занатлије, а Влада ће, између осталог, донети и сет мера за подстицај пољопривреди, за шта ће бити издвојена значајна средства и у предстојећем ребалансу буџета.

Повраћај акциза за таксисте и градски превоз
Министар финансија и привреде најавио је повраћај акциза на гориво за одређене категорије купаца.

Динкић је рекао да ће повраћај акцизе моћи да добију такси возачи, градски превоз и возачи аутобуса.

Он је навео и да ће систем акциза у Србији бити промењен и да ће се акцизе увести за неке категорије које до сада нису биле обухваћене акцизном политиком, али није прецизирао какве ће промене бити и за које категорије.

“Направићемо систем који неће утицати на највећи број грађана”, указао је Динкић.

Advertisements

Posted on August 24, 2012, in Макроекономија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: