Алармантно: Зашто Џорџ Сорос откупљује светске залихе злата?

21. август 2012. 14:18, Вестинет.рс

Вероватно сте приметили да се у последње време широм Србије, и наравно света, радње „Откупљујем злато“ отварају на сваком ћошку. Амерички новинари су покушали да одговоре на питање зашто је то тако.

У једној подужој истрази дошло се до податка да је преко 600 водећих банкара својевољно напустило позиције, а банке пролазе кроз припреме као да је некаква велика промена пред вратима. Једна од тих припрема је велики откуп злата широм света, најчешћ преко приватника који накнадно исто то злато препродају банкама и фондацијама.

Најпознатији светски трговац хартијама од вредности Џорџ Сорос најактивнији је управо у овом подручју – продао је велики део сопствених акција (13-F SEC извештај то потврђује, у питању су удели у Citigroup, JP Morgan и Goldman Sachs) док је последњих месеци купио велике количине злата (јавно је купио злато у вредности 130.000.000 $ преко SPDR Gold Trust).

У једном интервјуу је донекле разјаснио о чему се заправо ради: „Тренутна ситуација је најозбиљнија и најтежа с којом сам се сусрео кроз каријеру. Долази изузетно тешко време, слично великој депресији у 30-тима, а најгори сценарио је потпуни финансијски колапс…“Кад Сорос јавно каже овако нешто, будите сигурни да је стварност далеко, далеко озбиљнија. Али, ту није крај.

Оно што је најавио као логичан след догађаја након ове кризе можда говори у прилог неким теоретичарима завере: „Побуне грађана биће изговор за снажне одговоре власти ка одржавању реда и закона, те ће све у најекстремнијем случају резултовати репресивним политичким системом и друштвом где је индивидуална слобода сузбијена, а све ће бити велики помак од традиције САД-а“!?

Наравно, није он једини који скупља злато, ту су и његови пријатељи. Џон Полсон је невероватних 10 милијарди долара из сопственог фонда потрошио на куповину злата, а централне банке света повећле су откуп злата за готово 150% од 2011. године. До 2009. су злато само продавале, а од тада га купују у невероватним количинама.

Берзе, такође, наводе на могућост неког великог догађаја – инсајдери руше рекорде у међусобној размени деоница док улагачи извлаче новце из вредносница „пумпањем“ вредности. Само је у последње две недеље извучено преко 10 милијарди долара из разних фондова, а то је стални процес.

Америчка Влада, пак, масовно купује муницију, нарочито након инцидента у Аурори. ССА купује 174.000.000 шупљих зрна, раније је Homeland Security купио приближно 450.000.000 шанжера 40 калибарских шупљих метака, а DHS око 750.000.000. Иако се не зна прави разлог, аналитичари тврде да су у току „рутинске припреме за могуће немире због финансијске ситуације у САД-у“.

Шта ћ се заправо догодити нико не зна, али можемо констатовати како нас чекају турбулентни дани…

Advertisements

Posted on August 21, 2012, in Глобално. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: