Глигоров: Србија већ на почетку банкрота

Истраживач бечког Института за међународне економске студије Владимир Глигоров оценио је да је Србија већ на почетку процеса банкротства, због тога што не може да сервисира дугове на домаћем и међународном финансијском тржишту, али да банкрот не мора имати лош исход, а какав ће исход имати зависиће од актуелне владе.

Када је реч о обавезама према иностранству, обично се може рећи да се земља налази у преткризној или кризној ситуацији уколико тражи стeнд бaj аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ). То је први корак у процесу који би се могао поистоветити са процесом банкротства, изјавио је Глигоров у интервјуу Радију Слободна Европа.

Земља која тражи стeнд бaj аранжман са ММФ, односно, позајмицу од ММФ, практично се налази у стању почетне фазе банкротства, објашњава он.

Међутим, како истиче, банкротство је процес, који не мора да се заврши рђаво.

ММФ о решавању фискалних проблема
Он напомиње да ММФ не гледа са одобравањем на идеје власти о томе како намеравају да решавају фискалне проблеме, тако да се не може знати шта ће бити одговор ММФ све док Београд пред ту институцију не изађе са конкретним предлогом.

У овом тренутку, међутим, колико сам у стању да видим, додаје Глигоров, тај програм још увек не постоји, а чак се и не најављује се пре септембра, што значи да погодба са ММФ никако не може да буде готова пре децембра или јануара идуће године.

У начелу идеја и јесте да ММФ прискаче у помоћ, као што банкротираном предузећу може да прискочи у помоћ држава. У тој ситуацији иде се по програму мера који се склопи са идејом да се на крају програма земља врати на комерцијално тржиште, објашњава Глигоров.

Ако програм мера не успе, наводи он, следећи корак је репрограм дугова, корак иза тога је евентуални отпис одређеног дела дуга… То чини процес банкротства.

“Када се каже да се Србија налази на корак од банкротства, то значи да се она налази у ситуацији да мора да тражи финансијску помоћ ММФ, с тим да су изгледи, према рејтингу агенције Стандард анд Поор’с – да се тај аранжман с ММФ релативно брзо обезбеди мали или, бар, нису довољно добри, тако да се земља налази у посебно рђавој ситуацији јер мора да тражи алтернативне изворе финансија, с обзиром да процес преговарања с ММФ може и да се одужи”, указао је Глигоров.

То опет значи да земља може да западне у ситуацију да не може у том периоду да извршава своје међународне обавезе, што је банкротство.

Према речима Глигорова, због тога је агенција Стандард анд Поор’с смањила рејтинг Србији и због тога наговештавају да се могу очекивати и даља смањења рејтинга.

Према речима Глигорова, власти Србије рачунају и на то да траже паре од суверених кредитора, дакле, од држава, али и ту се поставља питање шта ће се тражити као колатерал јер кад државе траже паре у зајам, чак и од пријатељских земаља, то обично значи да морају да дају и неку залогу тим државама – кредиторима.

“Рекли су, да ће да траже од Руса да се тај неки зајам за инфраструктурни пројекат који је обећан још пре две године а још се не реализује, практично претвори у зајам држави, али, колико видим, у Влади нема сагласности о томе. Иста ствар је и са другим зајмовима, помиње се Кина”, додао је он.

Једине “џабе” паре су паре које би могле доћи од ЕУ, али оне су условљене споразумом са ММФ. То је новац из такозваног Фонда за макроекономску стабилизацију или помоћ. То, додуше, нису велике паре, али Србија је то већ користила и могла би и даље да користи на основу споразума са ММФ, закључио је Глигоров. (Ецономy. Рс, 21. Август 2012.)

Advertisements

Posted on August 21, 2012, in Макроекономија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: