Све извјеснији политички повратак Силвија Берлусконија

Аутор/извор: СЕЕбиз / Дојче Веле
Датум објаве: 17. 08. 2012. – 11: 10: 30

РИМ – За сада не каже нити “да” али нити “не”. Оклијевање је одувијек био дио његове стратегије. Но, управо због неизјашњавања око повратка на политичку сцену, многи тврде да је Берлусцонијев повратак – готово сигуран.
Бивши премијер Италије, Силвио Берлусцони овог се љета Талијанима у јавности не приказује окружен љепотицама у бикинију. Берлусцонија се види како трчи. Према ријечима његовог лијечника, Алберта Зангрилла, Берлусцони је успркос својих 75 година живота, у изврсном тјелесном стању. Управо из тог разлога, он ово љето наводно не проводи у својој вили на Сардинији, одмарајући се на плажи, већ радећи у свом уреду у Милану – и смишљајући повратак на политичку позорницу.

Он то наравно не признаје директно. Оклијевање је заправо одувијек било саставни дио његове стратегије, његове тактике. Но, што више оклијева, кажу талијански медији, утолико се заправо с већом сигурношћу може рећи да је његов повратак готово сигуран. На сљедећим парламентарним изборима 2013. Године, он би се поновно могао појавити као главни кандидат своје странке Пополо делла Либерта.

Но, има ли још он шанси код талијанских бирача? И ако има, колике су?

„Берлусцони нас увијек може изненадити. Што су његове шансе мање, утолико више појачава темпо и даје гас”, каже примјерице стручњак за медије Гиоргио Гросси из Милана.

Осим тога, не смије се заборавити да је он типичан “алфа – мужјак” који није драговољно отишао с мјеста шефа талијанске владе. Многобројни скандали који су свакодневно пунили странице не само талијанског журог тиска већ и шире, нису га могле отјерати. Оно што је на крају ипак било кобно чак и за њега, била је финанцијска криза, и лоша ситуација на финанцијским тржиштима.

Предсједнику земље, Гиоргиу Наполитану прошле године тако није преостало ништа друго него да повуче кочницу, формира пријелазну владу и на мјесто премијера постави господарског стручњака, Марија Монтија. Након првобитног одушевљења, еуфорија око доласка Монтија се полако слегла, реформе и програми штедње, учинили су своје. Све више Талијана се жали на резове у социјалном и здравственом сектору, на повећање пореза као и границе одласка у мировину.

То све наравно сада јако добро поновно користи Берлусцони. Мајстор популистичких изјава поновно је дошао на своје одашиљући поруке како примјерице Њемачку треба избацити из еуро – зоне уколико она неће бити спремна помоћи и плаћати за оне који то више не могу. Но, осим популизма, што Берлусцони може Талијанима још понудити? Схоњ, схоњ и опет схоњ – као и увијек прије. Примјерице, већ тједнима круже гласине и изјаве како га његове страначке колеге дословно преклињу да се врати на политичку позорницу. Чак и Ангелино Алфано који је умјесто њега дошао на чело странке, преко интернетских социјалних мрежа поручује како и он наговара и моли Берлусцонија да се врати. У свему томе можда чак и постоји дјелић истине; Берлусцонијева странка без њега више не може рачунати на толику финанцијску подршку спонзора.

Талијани су тренутно подијељена мишљења – тако барем тврде овдашњи социолози. Млади, политички заинтересирани бирачи жељни су радикалног новог почетка. Међу њима нитко више не жели позната лица старих политичких гарнитура у које спада и бивши премијер. Иако је и криза у којој се налази Италија дјеломично посљедица његове владавине, многи у Италији, па чак и подузетници, још увијек нису спремни у то повјеровати, односно, признати ову чињеницу.

„Криза је глобални феномен, она није настала код нас. Можда баш зато што је и сам подузетник, најбоље зна како да се извучемо из ове ситуације”, мишљење је примјерице конобарице Флориане Басси.

Другим ријечима, како се чини, наде Талијана су поновно великим дијелом уперене у Берлусцонија. А он опет, као мало тко други врло добро зна како да то искористи у своје сврхе. Берлусцони још увијек није дио талијанске прошлости – напротив.

Advertisements

Posted on August 17, 2012, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: