Економисти: Пад кредитног рејтинга – политички притисак на Србију?

Одлука кредитне агенције “Фич” да снизи рејтинг Србије има известан елеменат политичког притиска, а од самог кредитног рејтинга за нашу земљу је много битније да оствари тенденцију буџетског суфицита у наредним месецима, како би се прекинуо даљи раст јавног дуга, оценили су данас аналитичари у изјавама Танјугу.

Економиста Мирослав Здравковић изразио је очекивање да ће за шест месеци кредитна агенција Фитцх побољшати кредитни рејтинг Србије, уколико се поправи стање у економији Србије, после мера штедње, које је најавила Владе Србије.

Уколико се забележи буџетски суфицит и у августу и још у неком месецу до краја године, а то постане трајна појава од јануара наредне године, онда нам апсолутно ништа не значе кредитни рејтизни које одређују те међународне агенције, објаснио је Здравковић.

Коментаришући одлуку америчке агенција за кредитне рејтинге “Фич” да снизи прогнозу рејтинга Србије на негативну, Здравковић је подсетио да је буџет Србије у јулу први пут био у суфициту од пет милијарди динара, после 19 месеци константног дефицита и после периода од шест месеци непрекидног просечног дефицита од око 16 милијарди динара месечно.

Здравковић је проценио да уколико се у августу поново забележи суфицит буџета, то ће бити знак да су јавне финансије ушле у период стагнације дуга и да нема нових задуживања државе на домаћем и међународном тржишту.

Сам суфицит буџета, уколико постане трајна појава, биће знак да је држава прекинула један четворогодишњи циклус геометријске прогресије раста задуживања, објаснио је Здравковић.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић рекао је Тањугу да за њега није изненађење што је снижен кредитни рејтинг Србије, имајући у виду све што се дешавало у протеклих четири године, а и шире у протеклој деценији.

“Дакле, Србија је у огромној економској кризи, што потврђују и најновији подаци Народне банке Србије, о расту стопе инфлације, паду БДП, а ако то комбинујемо са податком да је стопа незапослености у Србији међу највишим у Европи, онда није изненађење што се то десило”, рекао је Савић.

Савић је, међутим, признао да је у неком смислу за њега изненађење што се одлука о корекцији кредитног рејтинга повезује са оним што ради нова Влада Србије, јер се тек недавно формирала, наглашавајући да би тешко то могло бити разлог за снижење кредитног рејтинга.

“Пре би се могло рећи да те агенције, које воде рачуна о кредитном рејтингу, рејтинг понекад користе у политичке сврхе, у смислу да врше притисак на неке владе, у овом случају на Владу Србије. То, такође, значи да они у том објашњењу истичу потребу сарадње Србије са Међународним монетарним фондом, што све опет има известан елеменат политичког притиска”, предочио је Савић.

Како год било, чињеница је да Србија данас стоји веома лоше, да су прогнозе, што је веома узнемиравајуће, такође, веома лоше и да се то све може у наредном периоду да се одрази на консолидацију јавних финансија, указао је саговорник Танјуга.

Србија се, у сваком случају мора задуживати, а то ће задуживање сада бити много скупље него када смо емитовали еврообвезнице и каматна стопа можда неће бити 7, 24, него се лако може десити да се приближи и двоцифреном износу, рекао је Савић.

Америчка агенција за кредитне рејтинге “Фич” саопштила је данас да је снизила прогнозу рејтинга Србије на негативну и истовремено потврдила дугорочни суверени кредитни рејтинг у страној и домаћој валути на нивоу “ББ – “.

“Негативна прогноза је одраз погоршања фискалне позиције Србије и њеног спољног финансирања, као и изгледа слабог економског раста”, објаснио је “Фич”, који је ревидирао и прогнозу фискалног дефицита Србије у 2012. На 6, 5 одсто БДП – а, са 5, 5 одсто БДП пројектованих у мају.

Бонитетна агенција “Стандард и Пурс” је прошле седмице снизила кредитни рејтинг Србије на “ББ – “, с негативном прогнозом и такође као један од разлога навела недавно усвајање прописа којим се појачава контрола парламента на централном банком. (Ецономy. Рс, 17. Август 2012.)

Advertisements

Posted on August 17, 2012, in Макроекономија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: