Суморне прогнозе НБС: пад БДП – а и инвестиција, раст инфлације

Наставак раста незапослености, која је у априлу била 25, 54 одсто, и низак раст реалних примања становништва имаће још неко време негативан утицај на личну потрошњу и увоз потрошних добара, изјавио је директор Сектора Народне банке за монетарне анализе и статистику Бранко Хинић.

У Централној банци очекују раст инфлације у наредном периоду, али и пад бруто домаћег производа.

Прогноза раста бруто друштвеног производа за 2012. Годину смањена је због лоше пољопривредне производње, коју је узроковала дуготрајна суша, кажу у Народној банци. Посебно ће се осетити последице смањене производње кукуруза који је најзначајнији пољопривредни производ намењен извозу.

Укупан нето прилив страних инвестиција у Србији у овој години износиће 420 милиона евра. Планирани приход од директних страних инвестиција за ову годину је 1, 1 милијарду евра, али је одлив био 680 милиона евра, објашњавају у Народној банци.

Инфлација би до краја године могла да достигне између девет и 10 процената, кажу у Народној банци и истичу да ће на њен раст највише утицати раст цена примарних пољопривредних производа, као последица суше, што може довести и до поскупљења хране.

Динар би, након увођења мера фискалне консолидације, могао да ојача, али су ипак могућа поскупљења увезених производа због досадашњег пада вредности динара. (Ецономy. Рс, 16. Август 2012.)

Advertisements

Posted on August 16, 2012, in Домаћа валута. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: